Hofors äldsta förening snart utan lokaler

Textstorlek:
Annons:

Hofors Skyttegille bildades 1897 och än idag har man aktiva skyttar som tränar varje vecka. Två dagar i veckan samsas ett tjugotal barn och ungdomar vid de tio skyttebanorna i ett utrymme i Hagaskolans källare. Vart de tar vägen när kylan kommer vet de i dagsläget inte.

– Vi hoppas att vi får nya lokaler. Här kan vi inte vara när det blir för kallt eftersom värme , vatten och avlopp är avstängt, säger skyttegillets ordförande Kjell Johansson.

Hofors skyttegille har idag runt 100 medlemmar. Ungefär trettio av dem är aktivt skjutande varav tjugo är barn och ungdomar.

Hofors skyttegille, precis som många andra skyttegillen, bildades på initiativ av försvarsmakten för att ha en organiserad skytteträning.

– Fram till för 15-20 år sedan ingick Sveriges skytteföreningar i försvarsmakten som frivilligorganisationen. Sedan några år tillbaka är vi nu fristående föreningar som ingår i Riksidrottsförbundet, säger Hofors Skyttegilles ordförande Kjell Johansson.

Skytte räknas som världens största individuella sport med indelning i bågskytte, pistol och gevär.

– Dessutom är det världens mest jämställda sport eftersom män och kvinnor tävlar på samma villkor, säger Kjell

Hofors Skyttegille har genom sina år haft många framgångsrika skyttar och Kjell nämner namn som Martin Eriksson, Yngve Karlsson, Bernt & Peter Hellman, Tage Forsberg, Stig Östblom och Sonja Karlsson. Sistnämnda Sonja var landlagsskytt och deltog i EM i Sveriges färger.

Varje måndag och onsdag letar sig de aktiva barnen och ungdomarna till ett utrymme i källaren på det som tidigare var ett av Hofors högstadium – Hagaskolan

Skyttet är den enda verksamheten i huset nu och byggnaden är ute till försäljning.

– Nu har man stängt av vatten och avlopp eftersom byggnaden inte används. Det funkar för oss nu när den värsta kylan inte ha kommit än. Hur det blir i vinter vet vi inte, säger Kjell samtidigt som han hjälper en kille att ställa in siktet rätt.

– Vi har fått ställt in vår hemmabanetävling i december. Vi kan inte bjuda hit andra föreningar när vi saknar toalett

Hofors Skyttegille har sökt bidrag hos Hofors kommun för att kunna elektronisera sina banor.

– Vi har tio banor idag och det behöver vi även om vi ska elektronisera dem. Vi har sökt bidrag på 300 000 kronor för att få göra den här investeringen. Tekniken vi tänker satsa på håller åtminstone tjugo-trettio år, säger Kjell.

Skyttegillet har även en önskan om att få flytta sin verksamhet till den gamla Bowlinghallen vid Hoforshallen.

– Men vi är flera föreningar som är sugna på dom lokalerna, så vi får se hur det blir. Vi hoppas på besked snart så vi inte behöver ställa in skyttet eller helt enkelt lägga ner vår ungdomsverksamhet, säger Kjell.

Annons: