Sveriges finaste Tinkerhästar finns i Sibbersbo

Theresa Heyer tillsammans med sin Tinkerhäst Romany Kate. Foto: Linda Jonsson
Textstorlek:

Theresa Heyer är en av Sveriges största importörer av Tinkerhästar och hennes hästar har fått hem över hela Sveriges. Hennes egna hästar, Romany Rose och Romany Kate, är dessutom de två Tinkerhästar i Sverige som har bedömts högst vid rikstävlingar genom åren.

På en gård i Sibbersbo bor Theresa Heyer och hit flyttade hon från Rättvik för många år sedan.

Hästintresse har Theresa alltid haft och 2004 var det dags att leta efter häst åt dottern.

– Det var då jagfick upp ögonen för en Tinker och det fanns inte så många av den rasen i Sverige då. Däremot så hittade jag en i England där den är väldigt vanlig och jag åkte över och köpte en. Sedan var jag fast i Tinkerträsket, säger Theresa med ett skratt.

Sedan den första Tinkerhästen åt dottern har Theresa importerat flertalet Tinkerhästar, men det var först i somras som hon startade sitt företag Gypsy Cobs of Heyer.

– Egentligen skulle jag nog ha behövt starta det tidigare, men det tar tid när man ska starta ett företag med hästinriktning, det är väldigt mycket tillstånd och gården ska besiktas, säger hon.

Idag är Theresa en av Sveriges största försäljare och importör av Tinkerhästar och hon har skaffat sig ett gott rykte i hästkretsar.

– Jag importerar mina hästar från en man som heter Grant Garswood som bor i England och han är med och väljer ut hästarna. Jag går främst efter exteriör och temperament. Ålder och färg kommer i andra hand, säger Theresa.

Theresa är engagerad i föreningen Svenska Tinker och hon har varit med och arrangerat Riksutställningar för Tinkerhästar i Sverige. Hennes egna hästar har dessutom premierats väldigt väl på riksutställningarna.

– Hästen jag hade tidigare, Romany Rose, vann riksutställningen två gånger och Romany Kate som jag äger nu vann riksutställningen 2013. Hon nominerades även av Svensk Tinker att få representera rasen när Årets kallblod skulle utses. Hon vann även det och det gjorde hon som första Tinkerhäst någonsin, säger Theresa.

Gypsy Cobs of Heyer driver Theresa som ett hobbyföretag och det är något hon kommer att fortsätta med.

– Jag har även ett arbete på Ovako och det är jag glad för. Jag skulle inte kunna leva på hästarna som det är nu, men det är kul att kunna ha det på sidan om.

I sitt stall har hon plats för tre hästar. Idag står hennes egen Romany Kate i stallet och här finns även Jackson som väntar på en ny ägare.

I dagsläget finns det runt 1 300 Tinkerhästar i Sverige och det föds runt 50 till 70 föl varje år. För att få registreras som Tinker måste man ha papper på härstamning eller så får man rastypa hästen.

Theresa är en av fem rastypare i Sverige.

– Det är inte ovanligt med okänd härstamning på de här hästarna och då får man rastypa dem. Man kontrollerar att hästen håller rasstandard helt enkelt. Det är ett viktigt arbete för att hästrasen inte ska avlas sönder, konstaterar Theresa.