Furuvik bevarar Linderödssvin

Linderödssvinet Rigmor och hennes kompis Ragnhild har funnit sig tillrätta på Fäbovallen i Furuvik.
Textstorlek:

Två Linderödssvin har flyttat in i Furuviksparken. Att de båda gyltorna Ragnhild och Rigmor finns i Furuvik är ett led i att bevara svenska lantraser.
– Furuviksparken vill ta ansvar för bevarandet även av våra egna Svenska lantraser så därför känns det väldigt roligt och tillfredställande att ge Linderödssvinet plats här i parken, säger Daniel Hansson, djurchef i Furuvik.

Det finns ca 300 st Linderödssvin i Sverige. Det är en ras som finns med i Jordbruksverkets handlingsplan för hotade svenska husdjursraser med svenskt bevarandeansvar. Det innebär att Linderödssvinet är genbanksregistrerat och ska bevaras utan inkorsning av andra raser.

Ragnhild och Rigmor har funnit sig tillrätta i sitt nya hem på Fäbovallen i Furuviksparken. Här söker de kontakt och låter sig gärna klias.