Idag avgörs regeringens öde

Stefan Löfven och statsråden. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Textstorlek:

Klockan nio inleddes debatten om budgeten i riksdagen. Redan i går stod det klart att Sverigedemokraterna kommer att rösta för alliansens budgetförslag, därmed faller regeringens budgetförslag.

Läget så här långt är låst. Alliansen vill inte stödja regeringens budget. Ett möte sent igår kväll ledde inte till några framsteg.

Att regera vidare skulle i praktiken innebära att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvingas driva Alliansens ekonomiska politik. Mycket talar då för att regeringen istället väljer att avgå.

Däremot är det långt ifrån säkert att det blir nyval. Stefan Löfven kommer förmodligen att få inleda en ny runda hos talmannen för att eventuellt gå vidare med en minoritetsregering.

Förmiddagens budgetdebatt i riksdagen hölls i allmänpolitiska ordalag. Alliansen har nobbat statsminister Stefan Löfvens inbjudan till nya förhandlingar. Löfven har valt att inte lämna några besked om vad som nu händer med regeringen förrän efter budgetomröstningen, som sker någon gång runt 16-tiden i dag.

 

Läs Bo Petterssons ledarkommentar till den uppkomna regeringskrisen.

Vill Löfven offra MP?