Ökad julhandel men dyrare godis

Julens gottesaker blir dyrare i år. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Julhandeln beräknas öka i år – igen. Nu mot nya rekordsiffran 67 miljarder.Samtidigt har årets julgotter blivit dyrare. Priserna på kakao, nötter och mandel sticker iväg ordentligt.

När efterfrågan på kakao är större än tillgången, ja då stiger priserna. Så är det i år. Svampangrepp och uselt väder har satt rejäla negativa spår i världens odlingar.

Och när mandelskörden slår fel i Kalifornien på grund av vattenbrist, och hasselnötsskördarna i Turkiet drabbats av stora frostskador, ja då blir det dyrare där också.

Så de svenska julgodiskonsumenterna kan räkna med att de får gräva djupare i plånboken i år. Priset på socker har dessutom gått upp tre-fyra procent sedan förra året. Gräddpriset har gått upp blygsammare.

Men även om gottesakerna blir dyrare så hindrar det inte att vi kommer att spendera mycket på julhandeln.

Förra årets siffra på 65 miljarder beräknas att slås med två-tre procent i år.

Enligt svensk Handels beräkningar kommer var och en av oss att spendera 6800 kronor innan tomten kommer.

Den största ökningen kommer e-handeln att stå för. Den beräknas omsätta hisnande 24 miljarder. Här är utvecklingen att betrakta som närmast explosiv. Av tillfrågade e-handelsköpare så tror majoriteten att de kommer att handla ännu mer klappar den vägen i år.

Näsan alla branschkännare tror också att sociala medier och applikationer kommer att användas än mer än tidigare för att spä på handeln.

Rolf Johnsson