Befolkningsökning väntas runt Mälaren framöver

Befolkningen växer rejält i kommunerna runt Mälaren, om man tittar fram mot år 2030. Bilden från Uppsala centrum. FOTO: Rolf Johnsson
Textstorlek:

En titt på befolkningsutvecklingen till år 2030 visar på rejäl befolkningsökning runt Mälaren. Men en rad kommuner i Dalarna, Gästrikland och Örebro län får minussiffror.

Hur ser befolkningen ut år 2030? Den frågan ställde TCO, med flera fack bakom sig, till SCB, som i sin tur gjorde en landsomfattande undersökning.

År 2030 lever vi i en tid då det sannolikt bor runt elva miljoner människor i landet och de flesta kommer att bo i stor- eller mellanstora städer.

Utvecklingen med befolkningsminskning i Norrland fortsätter och en del kommuner får stora tapp, runt två tiondelar av befolkningen.

Men det finns tillväxtregioner också. En sådan är kommunerna runt Mälaren.

Västmanland noterar plus för alla kommunerna, och där Västerås växer kraftigast med 15 procent och beräknas få runt 160000 invånare.

Uppland har också tillväxt i samtliga kommuner. Uppsala och Knivsta växer med i snitt 20 procent till år 2030. Uppsala blir en storstad med kanske 234000 invånare.

Gästrikland: där har vi lämnat Mälardalen och minussiffrorna visar sig. Gävle beräknas växa till 104000 invånare och Sandviken ökar tre procent. Resten av kommunerna har minussiffror.

I Örebro län växer Örebro så det knakar och går mot 160000 invånare. Tillväxt i länets mitt, men stort tapp i Bergslagskommunerna. Karlskoga/Degerfors fortsätter kräftgången.

Dalarna: faktiskt hyggligt och lite plus för de flesta kommunerna. Lite minus för Smedjebacken, Hedemora och Älvdalen.

Södermanland: fina plussiffror överallt, Vingåker undantaget. Eskilstuna beräknas ha 115000 invånare och Strängnäs 38000.

Om en vinnande region ska utses här, befolkningsmässigt, så är det området runt Uppsala. Föga förvånande med tanke på närheten till Stockholm.

Rolf Johnsson