Uppdaterad 2015-01-26 kl. 13.46

Han vill lyfta skoterklubben

Textstorlek:

Andreas Pihl är ny ordförande i Sandvikens skoterklubb. Han har stora planer.
– Vi vill göra mer för våra medlemmar så att de verkligen trivs i klubben, säger han.

Andreas gick med i klubben som 16-åring med förarbevis i sikte, men snart engagerade han sig mer. Nu är han 28 och ansvarar för en ledsträcka, jobbar med det mesta och håller klubbens skotrar i trim.

Men förfrågan om att ta över ordförandeposten kom som en överraskning.

– Det hade jag aldrig tänkt mig. Men jag funderade lite och ska jag prova i ett år. Så nu är det dags att föra klubben framåt, på något vis.

Sandvikens skoterklubb har omkring 350 medlemmar. Den finansieras av medlemsavgifter, föreningsstöd och sponsorer, och omfattar skoterlederna i hela Sandvikens kommun.

– Det är totalt 25 mil som vi sköter om. 16 ledansvariga sköter en viss sträcka var, själv preparerar jag leden mellan Åshammar och Kungsberg varje vecka.

Klubben sköter också två klubbstugor, Tryggjonsbo och Rallarstugan. Bland aktiviteterna finns familjedagar, turer och förarbevisutbildningar.

Ett omtyckt arrangemang är handikappkörningen vid Strandbaden i Årsunda. Den brukar ordnas på vårkanten och dit kommer gruppboenden från hela kommunen.

– Vi skjutsar alla en runda och bjuder på hamburgare. Ett år kom 60 personer som ville åka. Det brukar vara väldigt roligt och ordentligt uppskattat.

De gamla aktiviteterna fortsätter, men klubben håller också på att ta fram nya. En tanke är att ordna lite längre skoterresor, till Dalarna eller Hälsingland, med middag och övernattning.

– Det brukar vara ganska populärt. Och så funderar vi på en veteranträff vid ön Färsen i Storsjön, eller kanske skoterdragracing.

Målet är inte bara att ha trevligt tillsammans. Sandvikens skoterklubb vill locka fler medlemmar i allmänhet, och ungdomar i synnerhet.

– Av någon anledning går de unga inte med i klubben. Men vi i styrelsen har idéer och så har vi frågat medlemmarna. De hade verkligen många nya förslag, så nu finns planer på hur vi ska locka ungdomarna.

Många unga föredrar föredrar fart, hopp och trick framför långturer i skogen. Det vill Andreas och styrelsen ta vara på.

De funderar på filmvisningar föreläsningar med skickliga skoterförare, samt på ett jätteprojekt.

– Vi funderar på att bygga en skotercrossbana. Vi har en duktig åkare i klubben som kan det där, och vi kan fixa utrustningen.

Men för det krävs väldigt mycket arbete, så än så länge är det bara ett förslag.

För att kunna genomföra idéerna behöver styrelsen hjälp. Just nu tar grundjobbet – skyltning, brobyggen, stugskötsel, ledröjnig och liknande – mycket tid i anspråk.

– Vi brukar vara omkring fem personer som jobbar, helt ideellt. Det är för få. Vi gör det gärna för att klubben ska klara sig och skoterlederna finnas kvar, men det blir svårt att hinna med alla idéer. Det vore bra om fler ville vara med.

Till den här vintern har klubben bland annat sprängt, grävt och röjt nya ledsträckningar. Flera nya leder är på gång. Förändringarna i ledsystemet har lett till att ledkartan över Sandviken blivit riktigt inaktuell.

– Det är på tapeten att ta fram en ny, men det kostar väldigt mycket pengar. Dessutom tar kartan slut vid Jädraås och Forsbacka. Drömmen vore att täcka in hela Gästrikland, och kanske Hälsingland och Dalarna, på samma karta.

Det finns många planer och visioner, men det är inget problem för Andreas. Han vet var han ska börja.

– Steg ett blir att locka nya medlemmar. Sedan får vi se. Allt handlar om jobb, ekonomi och hur många som vill ställa upp och hjälpa till. Så är det alltid, konstaterar han.