Restaurangtänk bakom de nya skolmatsalarna

– Vi har ett uppdrag att servera näringsrik och bra mat till eleverna och vi ska också göra det på ett bra sätt, säger Hanna Ekman som är projektledare för restaurangprojektet i kommunens skolor och även ansvarig för menyerna. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Det var premiär för projektet Från skolmatsal till skolrestaurang på Söderskolan i Sandviken häromdagen. Eleverna möttes av en uppfräschad matsal med nymålade vägar, nya skyltar, nya lampor och delvis ny möblering.

– Vi vill lyfta känslan för att ge en bättre måltidssituation, säger Hanna Ekman som är projektledare när Sandvikens matsalar ska bli restauranger.

– Det har varit mycket fokus på köttbullarna på tallriken. Nu lyfter vi fokus till den totala matupplevelsen. Fler sinnen ska påverkas, säger Hanna Ekman.

– Genom att lyfta in restaurangkänslan blir det större uppmärksamhet kring hela matsituationen.

Alla 20 skolmatsalar i Sandvikens kommun ska göras om under året. Söderskolan var den första och nu fortsätter arbetet med skolorna i Årsunda och Österfärnebo.

– Vad som görs i varje matsal beror på hur det ser ut från början. I Österfärnebo har de redan en väldigt fin matsal och där behövs kanske bara små förändringar. I Årsunda vet jag inte hur det ser ut, det får vi titta på när vi kommer dit.

På söderskolan har ganska många, men ändå enkla, förändringar gjorts för att göra skolrestaurangen mer välkomnande.

Väggarna i och utanför matsalen har fräschats upp med ny färg. Över serveringsbuffén har nya lampor och skyltar satts upp.

De enkla salladsborden har bytts ut mot skåp och har också fått ny belysning.

– Det har varit en hel del att fixa med de senaste dagarna, säger Uffe Grönberg som är vaktmästare på skolan och som har ordnat med det mesta i den praktiska förändringen.

Han jobbade in i det sista innan matsalen nyinvigdes på tisdagen.

– Jättefint. Ser fräscht ut, tycker Liloz Hajo, 8F, när hon fyller tallriken med köttfärs och grönsaker från buffén.

– Jag tror de flesta uppskattar förändringen. Matsalen är redan uppskattad och en del vill till och med sitta kvar efter stängning. Kul att få uppmuntra eleverna med det här, menar Malin Kihlström som jobbar i Söderskolans skolrestaurang tillsammans med Eva Henningsson.

På en av de stora väggarna sitter ett bildcollage som eleverna själva varit med och arbetat fram.

– Projektet handlar också om att hitta sätt att kommunicera med gästerna, alltså elever och personal som äter här.  Här har eleverna arbetat med frågan Vad är bra mat för dig och utifrån det har collaget gjorts och syns varje dag i skolrestaurangen, säger Hanna Ekman.

Ur kommunens Vision 2025 har devisen Vi mår bra till kropp och själ hämtats, och den har gjorts till en hjärtformad symbol som kommer att synas i alla matsalar och i kommunikationen med eleverna.

Genom projektet ska skolornas matsalar även bli marknadsplats för aktiviteter för ungdomar. Här kan föreningar och olika aktörer affischera och informera om händelser och aktiviteter.

– Här fanns tomma väggar och varför inte utnyttja dem till att berätta för ungdomarna när det är något på gång, säger Hanna och visar Söderskolans marknadsplats precis utanför matsalen.

Projektet från skolmatsal till skolrestaurang är ett samarbete mellan servicekontoret och kunskapsförvaltningen i Sandvikens kommun och Göranssonska stiftelsen.