Ante tatuerar Hofors i sjömansstil

Ante Evertsson har placerat en hel del av sina alster på flickvännen Mimmi Arvidsson. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Ante Evertsson vaknade mitt i natten och beställde en tatueringsmaskin.
1,5 år senare är han riktigt säker på hand. I bildspelet kollar vi hur en tatuering blir till.

 Ett ilsket surrande fyller rummet och sticker i öronen, när Ante drar igång tatueringsmaskinen.

– Nu kör vi.

Nio nålar i klump pressar in bläck i den tunna huden vid fotleden. Två tjocka linjer formar bladet på en blomma.

– Hur känns det?

– Det känns, svarar flickvännen Mimmi Arvidsson.

Studion Sail straight tattoo har Ante på övervåningen hemma. Namnet som kan översättas ungefär ”Hål kursen” avslöjar en del av vad som händer där inne.

Ante håller si nämligen till tatueringsstilen Old school, som hämtar inspiration från gamla tiders sjömanstatueringar. Det blir mycket bilder av ankare, skepp och snygga brudar i enkel färgskala.

– Det är en gammal stil som alltid håller. Jag gillar att det är lite knäppa motiv. Och det här med båtar, sjömän och pirater är tufft, ler Ante.

Han har lärt sig att tatuera på egen hand genom att lässa på, fråga erfarna tatuerare och öva på sig själv.  Till vardags jobbar han på pappas butik Hofors Sparköp, och tar hand om nioåriga sonen Ludwig.

– Jag funderade på en lärlingsplats men det skulle inte funka med mitt övriga liv. Som det ser ut nu är tatuerandet mest bara att det är kul.

Han startade företag för att allt skulle gå rätt till. I en tatueringsstudio är hygienen a och o, och i och med företaget kunde Ante få kommunens godkännande på att allt är rent och säkert.

Men vad är egentligen tjusningen med att tatuera? Ante gillar hela tatueringsvärlden, den är lite av en livsstil.

– Det är kul att umgås med likasinnade på mässor och sånt… Och sen är det ju lite roligt att göra illa folk. Det tror jag alla tatuerare tycker, man gillar att reta den som skruvar på sig och gnäller. Det är klart det gör riktigt ont att tatuera sig – så ska det vara!