De hjälper novisen med thaispisen

Nan Sunnebrandt och Kwang Sunnebrandt hejar på Goong Tong och Eva Kålström när de satsar på matkasse. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Eva Kålström och Goong Tong kryddar till det i Torsåkerköken. De har satt ihop en thailändsk matkasse med tillhörande recept.

Eva kom på idén med matkassen när hon kollade in Goong Tongs varor och blev sugen på att laga egen thaimat.
– Som svensk förstår man inte skillnaden på ingredienserna. En släkting lagade thaimat i fem-sex år, innan hon började känna att hon fick till det. Matkassen är som en grundkurs så att man ska slippa träna så länge, säger Eva.
Goong Tong, vars fullständiga namn är Suphanut Sunnebrandt, öppnade sin butik 2012. Där säljer hon livsmedel från Thailand, Vietnam, Indonesien, Filippinerna, Burma… ja, hela Sydostasien. Numera har hon också dagens lunch som verkar gå hem i Torsåker.
– De äter mycket thaimat men det är få som lagar hemma. De köper mest bara sweet chili och degplattor till vårrullar, ler Goong Tong som hoppas att matkassen ska locka fler att köpa varor.
Kassen innehåller bland annat nudelpaket till ett par portioner och såsflaskor som kan räcka i flera år. Den fungerar som ett startpaket och räcker till några recept. Sedan får man fylla på varor efter hand.
Ett recepthäfte följer med, med recept på nio varmrätter och en dessert. För att det ska bli riktigt rätt, enligt Goong Tongs man Lars Sunnebrandt, gäller det att inte vara för mesig.
– Ska du laga riktigt, då ska det vara starkt. Och i Thailand använder de inte fiskfiléer – de stoppar i hela fisken, skrattar han.
– De tar ut magen och låter resten av fisken koka med, och sedan plockar de bort benen innan servering. Så kan man göra med kyckling eller fläsk också, det finns väldigt mycket smak i benen, säger Eva.
Kassen innehåller torrvaror, konserver och olika smaksättare.
– Tofu, böngroddar, stark chili, sojasåser och sådant packar jag i kassen. Kött och grönsaker får man köpa färskt i andra butiker, förklarar Goong Tong.
Eva och Goong Tong provlagade alla rätter till häftet. De upptäckte snabbt att måtten är svåra att översätta, för en thailändsk masked är mindre än en svensk.
– De använder en vanlig matsked, som motsvarar drygt åtta milliliter. Det är alltså inte konstigt om det blir för starkt när man provar hemma. Vi har räknat om alla mått så att recepten stämmer med svenska matskedar, 15 milliliter, och teskedar på fem milliliter, säger Eva.
De har märkt ut vilka ingredienser som är starka, och låtit engelska namn på förpackningarna stå oöversatta. Allt för tydlighetens skull.
– Black soy sauce och Black sweet soy sauce heter så lika, men ger helt olika smak. Det behöver vara tydligt för att man inte ska blanda ihop dem, säger Eva.
Det finns i själva verket många fler sojavarianter, men Goong Tong har svårt att få tag i alla.
– Det finns till exempel en väldigt fin thailändsk soja som jag skulle vilja ha, men den finns inte alltid hos grossisten, säger hon.
Matkassen ska få en egen hemsida, så att man kan beställa Goong Tongs matpaket också utanför Torsåker.
Och om allt går vägen kan kassen få en uppföljare.
– Vi får se, det kanske blir en fortsättningskurs. Det var väldigt mycket gott som inte kom med i den här gången, säger Eva.