Omaka par med manliga kuttersmycken

Hela tjejligan samlad för en spelkväll; Lisa Hammar som Beatrice, Inger Kvist som Vera, Anna Johansson som Felicia, Emilia Jerlardtz som Eva, Johanna Ridal som Denice och Gunilla Jacobsson som Ulla. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Om bara några veckor har Stackbo Station premiär på komedin Omaka par, i en kvinnlig variant. För första gången flyttar gruppen sin scen från Valbo till centrala Gävle

Tjattret, regissör Börje Wallén kallar det så, ska vara i full gång när ljuset tänds på scenen. Tjejerna runt bordet har inte suttit där särskilt lång stund, men stämningen skruvas snabbt upp och blir hetsig och högljudd.

– Tack, säger Börje och ger instruktioner. Vi tar det från början igen.

Det är kall och blåsig måndagskväll och tjejerna från teatergruppen Stackbo Station är i en av ABFs lokaler i Gävle för att repetera.

Ensemblen har repeterat i helgen och den här kvällen har killarna fått ledigt.

– Vi spelar den kvinnliga versionen, säger Börje och berättar om Neil Simons klassiker Omaka par som ursprungligen handlar om sex grabbar som träffas och spelar poker och där kvinnorollerna fungerar som snofsig ögonfägnad.

Men författaren skrev också en kvinnlig variant där tjejerna får vara roliga, envist personliga, rappa i käften och prata om killarnas tillkortakommanden.

– Här får männen vara kuttersmycken, konstaterar Börje som är frilansande teaterproducent med uppdrag i hela regionen.

Det är Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Lars Amble som gjort översättningen som gruppen arbetar med. Manuset har justerats något för att ge lokal anknytning. Som exempel spelar Gunilla Jacobsson slarvmajan Ulla som är journalist på Gävledala.

Kanske bor hon högt uppe i Fullriggaren med fin utsikt över stan och med närhet till den läskiga hamnen.

– Det är så kul att få vara någon helt annan, säger Lisa Hammar om varför hon spelar teater.

Stackbo Station bildades av bland andra Inger Markusson för ett drygt 20-tal år sedan med Erik G Westlund som trogen regissör.

När han ville dra sig tillbaka klev Börje Wallen in som regissör och gjorde en handfull uppsättningar som spelades på IOGT-NTO i Nybo i Valbo. Men nu har det blivit ändring.

– Vi ska spela på Skottes scen på Spegeln. Vi hade gärna spelat i IOGT-NTO i Valbo, men vi har haft uppehåll och lokalerna har fyllts med andra verksamheter så det finns inte plats för oss där just nu, säger Börje.

Den 7 mars är det premiär.

– Kanske lite kaxigt, säger Börje. Dagen innan är det premiär på årets stora teaterprojekt här i Gävleborg, Faust i Gasklockorna. Det är tack vare att Skottes är med där som vi kan låna deras scen.

Stackbo Station spelar Omaka par varje torsdag, lördag och söndag under mars.