Så bör vi tvätta bilen

Textstorlek:

En bilist av tre tvättar bilen var, eller var annan, vecka. Men alltför få använder miljöriktiga tvättmedel, och nu ger sig Bilprovningen in i debatten för att få oss att tvätta bättre.

93 procent av alla bilister vet, enligt Bilprovningens egen undersökning, att när man tvättar bilen hemma på garageuppfarten så rinner olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och kemikalier från biltvätten rakt ner i dagvattenbrunnarna.

Ändå tvättar var femte bilist bilen på det här sättet: garageuppfarten eller gräsmattan.

–    Åk istället till en riktig fordonstvätt så undviker man 90 procent av utsläppen, säger Eva Morger, Bilprovningens miljöchef.

Engagemanget för bättre biltvätt görs i samarbete med Svanen och deras kampanj ”Rädda världen lite varje dag”.

Det visar sig i undersökningen att det är bland männen som en av tre tvättar bilen var och var annan vecka. Bland kvinnorna är det färre som gör det.

Hälften av alla tillfrågade vet inte om det är eller inte är tillåtet att tvätta bilen utomhus i sin kommun.

Samtidigt vet sju av tio att det finns särskilda miljömärkta automattvättar. Men bara hälften är på det klara med om den tvätten finns eller inte finns i någorlunda närhet av boendet.

Fyra av tio köper aldrig, eller sällan, miljömärkta bilvårdsmedel. Men, inte oväntat, är kvinnorna klart mer alerta här än männen när det gäller att hitta miljöriktiga produkter.

–    Som Svanenpartner vill Bilprovningen att användningen av miljömärkta produkter ska öka och att fordonets miljöpåverkan ska minska, menar Eva Morger.

Ett handfast tips är att vaxa bilen. Då fastnar inte smuts lika lätt. Numera finns miljömärkt vax, avfettning och schampo.

I Sverige sker årligen 33 miljoner biltvättar. Utsläppen därifrån är; 5,6 ton koppar, 11 ton zink och närmare två ton bly, krom och kadium.

Rolf Johnsson