Självklart vara eldsjäl för Martin

Martin Huld har lite svårt att känna igen sig i epitetet eldsjäl. – Jag tycker ju själv inte att jag har gjort så mycket, säger han. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

– Om jag får för mig att göra något, så gör jag det.
Så sammanfattar Martin Huld sitt engagemang i Torsåkers IF. Det receptet har gjort honom till semifinalist till Eldsjälsgalan i Göteborg, i kategorin Årets unga ledare.

Martin går andra året på fordonsprogrammet på Bessemergymnasiet. Resten av dagarna tillbringar han oftast på IP.  Han sitter i TIF:s styrelse, ansvarar för ungdomsledarna och är lagledare för fotbollslaget pojkar -03.
Det är många engagemang för en 17-åring, som till råga på allt är ganska ointresserad av fotboll.
– Jag har aldrig spelat. När jag berättade det på min första ledarutbildning blev det knäpptyst i rummet, skrattar Martin
– Men sedan jag började här har jag blivit mer och mer intresserad.
Det är snarare själva gemenskapen som lockar honom, och att utveckla föreningen tillsammans.
Förra året lyckades Martin med en stor bedrift. Han fixade Torsåkers första hjärtstartare till fotbollsplanen. Det var första gången han gav sig på ett sådant projekt.
Martin började med att kolla fakta, innan han presenterade förslaget för styrelsen.
– Jag kollade på internet och frågade runt lite, så jag skulle veta vad jag pratade om. Alla i styrelsen att det var en bra idé så då kunde jag jobba vidare.
Han raggade sponsorer, frågade erfarna personer om föreningsbidrag och tog upp offerter från leverantörer.
– Jag hittade en i Borlänge som levererade hjärtstaren i somras. Den kostade runt 20 000. Sedan blir det löpande kostnader, för batterier till exempel. Och för utbildning, vi ska få en sån snart.
Han får det att låta självklart. Det är med precis det ordet som Martin beskriver sitt ideella arbete. Därför är han ganska överraskad över all uppståndelse med Eldsjälsgalan.
– När de ringde och sa att jag var en av hundra eller tusen nominerade, eller vad det nu var, trodde jag inte att det var sant.
– De kom hit och filmade och ställde massa frågor. Då känns det som att man skryter om självklara saker. Vem som helst hade ju kunnat göra det jag gjorde.
Men visst känns det slitsamt ibland, när det blir mycket att göra i föreningen. Då hjälper det att de andra medlemmarna stöttar.
– De påminner mig om att säga ifrån om jag inte orkar. Efter säsongen kändes det som att jag inte hann med lagledarrollen. Men då sa jag till, och nu delar jag på den rollen med Linda Jonsson.
Till Eldsjälsgalan är han en av sex semifinalister till utmärkelsen Årets unga ledare. På måndag,16 februari, utses tre finalister som får åka till den tevesända galan i Göteborg.
På årets Idrottsgala i Hofors var TIF nominerad i sju av nio kategorier. Martin var med i tre av de nomineringarna, så viss galavana borde han ha.
– Fast på idrottsgalan skötte jag ljudet och var ganska koncentrerad på det, ler han.
Han funderar mer på nya projekt än på fest. Nya, stora planer är i görningen.
– I Ljusdal hade de Erik Hamrén på besök hos fotbollsklubben, han är ju därifrån. Det vore kul att få hit honom eller Pia Sundhage… Vi får se hur det går, säger Martin.

 

Här kan du läsa om Raad Al-Duhan, som också är semifinalist.