3 000 gävleborgare åker i fädernas spår

Vasaloppets målportal. Foto: Wikimedia
Textstorlek:

Den här veckan åker nästan 3 000 gävleborgare skidor I fäders spår för framtids segrar i något av Vasaloppsveckans tävlings- och motionslopp. Nästan 400 personer från länet ska åka Vasaloppet på söndag.

Skidintresset är på topp efter de svenska skidåkarnas fina resultat i VM i Falun. Flera av åkarna har dessutom meddelat att de stannar kvar i Dalarna och åker Vasaloppet på söndag.

Där i spåren får de sällskap av en hel del gästrikar. Bara från Gävle är det 125 personer som räknar med att åka. Från Sandviken är 35 åkare anmälda, från Ockelbo 10, Hofors och Storvik åtta och Hedesunda fyra.

Gävle skidkamrater är den gästrikeklubb som har flest åkare, 80 stycken. Från Högbo IF kommer 27 åkare och från Storviks idrottsförening kommer 19 åkare.

En av dem som åker för Storvik är Erik Troeng som har åkt 42 Vasalopp tidigare!

Ockelbo skidklubb har 10 åkare anmälda och Årsunda IF åtta åkare. Annika Löfström kör för Årsunda IF men tävlar också för långloppslaget Team Coop. Hon har åkt tre Vasalopp och sju Tjejvasor tidigare. Förra året var hon trea i Tjejvasan.

Johan Larsson är den ende åkaren från Österfärnebo idrottsförening som åker Vasaloppet på söndag. Allt enligt anmälningsuppgifter hos Vasaloppet.

De allra flesta åkarna i Vasaloppet kommer från Stockholms län följt av Göteborgsområdet.

Näst efter storstadsregionerna är det Dalarna som har flest deltagare. Lite överraskande är det att till och med Skåne och Östergötland har fler deltagare än Gävleborg.

Totalt startar åkare från 52 nationer. Inklusive Sverige.

Den som åkt loppet snabbast är Jörgen Brink. Han har två lopp med på listan över de tio snabbaste segertiderna.

Allra snabbaste loppet gjorde han 2012. Då hade han en medelhastighet på 24,69 kilometer per timme och behövde 3 timmar 38 minuter och 41 sekunder på sig från Berga by till Mora. Han slog Peter Göranssons rekord från 1998 med 16
sekunder.

Nils ”Mora-Nisse” Karlsson tronar fortfarande med de flesta segrarna i loppet. Mellan 1943 och 1953 vann han loppet nio gånger. Janne Stefansson vann sju Vasalopp på 1960-talet.

Arthur Häggblad vann fyra lopp på 30-talet och Jan Ottosson vann fyra lopp i början av 1990-talet. Daniel Tynell, Oskar Svärd och Jörgen Brink har alla vunnit loppet tre gånger.

Vem som blir årets vinnare kan vi just nu bara gissa. Har vi någon från Gävleborg vi kan hålla tummarna för? Klarar Jörgen Brink som tävlar för Hudiksvall en seger till?

Det blir i alla fall inte Daniel Tynell som meddelat att han inte deltar. Han fick problem med hjärtat efter att ha åkt in som trea i Kortvasan förra fredagen.

Det kanske blir VM-hjälten Johan Olsson. Eller blir det norskt i topp med Anders Aukland, Öystein Pettersen eller John Kristian Dahl?

I tolvtiden på söndag vet vi!