fredag med… …kvinnor

Textstorlek:

 

Ja, vi har förstås inte bara en massa kvinnor i tidningen. Men på söndag 8 mars är det Internationella kvinnodagen och undertecknad tycker att den sitter som en ovanligt smäckig smäck i år.

På sidorna 10-11 berättar kvinnliga nätverk och föreningar från hela Gästrikland om sin syn på jämställdheten. Winnet, ett resurcentrum för jämställdhet med bas i Gävle, berättar till exempel om strukturer.

Strukturer kan handla om vad vi av gamla vanor förväntar oss att kvinnor eller män ska göra. Men det kan också vara att lagar och regler skrivs på ett sätt som gör att kvinnor får sämre möjligheter. För det är inget snack om saken – kvinnor har färre valmöjligheter i livet än män, i dagens Sverige. Och kvinnor blir sjukare oftare, jobbar mer deltid och får lägre lön.

Men någon gång ska det bli jämställt. Söndagen handlar om hur vi ska ta oss dit – i mödrars spår för framtids segrar, skulle man kunna säga.

Och vi glömmer ju förstås inte alla som på söndag ger sig ut i fäders spår. På sidan 9 minns vi Sven Jerring, och på sidan 8 kan du läsa om länsbor att heja på i Vasaloppet. Det är riktigt många tappra Gästrikar som ska skida från Sälen till Mora.

Tappra är också barnen i Norrsundet som du träffar mitt i tidningen. De tvekar inte att kasta sig ut på isen, trots att de nästan aldrig gjort det förr.

Heja dem, heja Vasaloppsåkarna, heja oss allihop!

Trevlig helg!