Prinsen över crossdelarna

Textstorlek:

Prins heter han. Motocross heter Dirtbike på engelska. Och det är delar han säljer. Därför heter Sveriges kanske största crosskrot i Järbo Prins Dirty Parts.

– Man glömmer inte det namnet! Folk blir nyfikna och undrar vad det handlar om – det låter ju ganska snuskigt, ler Carl-Axel Prins.
En gång i tiden var hans motocrosskrot i Järbo en lagård. Sedan blev den Froms bilverkstad, i Carl-Axels farbror Yngve Froms ägo. Och för några år sedan blev det crossdelarnas tur.
– Tidigare bodde vi i Jäderfors och hade skroten där, men det blev för trångt. Så jag berättade för Yngve att han skulle sälja det här till mig. Det tog flera år innan han gav med sig. Vi flyttade in 2010.
Längs vindlande gångar och mellan låga balkar ryms flera hundra motorcyklar och uppskattningsvis 4 000 delar. Och det är inte allt – Carl-Axel hyr ett lager inne i Järbo där han förvarar ännu fler cyklar.
Kunderna finns i hela världen.
– Det längsta jag jag skickat är till Australien. Mest förvånad blev jag när en gästarbetare i Kongo beställde saker dit. Och svårast var det att skicka till Iran. Annars har vi mycket kunder i Tyskland och Danmark, och i Sverige förstås.
De flesta kunderna upptäcker skroten via internet. Prins Dirty Parts annonserar en del och använder sociala medier, men några marknadsföringskampanjer har de inte sysslat med. Det behövs inte heller, eftersom det är tämligen unikt att ha gamla crossdelar på lager.
– Motorcyklarna utvecklas så fort nu, modeller från 2010 är redan gammalt skit. Därför blir det mycket gamla delar som försvinner och det kan vara svårt att hitta det man är ute efter.
Carl-Axel har anställt sin son Per Prins på skroten. Själv jobbar han på Sandvik, så det passar ganska bra att ha kundkontakt online.
– Det tar väldig tid att prata. Men med internet är problemet att alla delar ska sorteras, fotograferas och laddas upp på hemsidan med beskrivning. Det tar en jäkla tid.
Han trivs med att göra företag av sitt största intresse. Det finns planer på att göra skroten större på verkstadstomten, och att ordna en webbutik.
Annars tar han det som det kommer.
– Målet är kanske att bli världens största crosskrot… Vissa av de här grejerna kommer kanske inte att försvinna under hela min livstid. Men då kanske sonen kan sälja dem, man vet ju aldrig.