Fredag med… sug

Textstorlek:

Äntligen är det sommarlov!

Skolavslutningarna har avlöst varandra den här veckan och man kan nästan se hur sugna barnen är på sommar och lediga dagar nu.

I Hofors har de skolavslutning i kyrkan (sidan 5) och det hade vi i Årsunda också på min tid. Det bästa med det var akustiken och den sköna känslan det gav när vi sjöng in sommarlovet med Den blomstertid nu kommer. Det suger till i både magen och tårkanalerna när jag tänker på det.

Innan ettorna på Brynässkolan fick sommarlov fick de göra en skolresa till Söderala. Där fick de träffa en hel del djur. Sven O Sundin var påpasslig med kameran och bilderna ser ni på Mitt Gästrikland-sidan (12).

Glöm inte att du också kan skriva på Mitt Gästrikland när du känner dig skrivsugen.

Ett visst sug får man förutsätta att det är i de stickmyggor som sprider Ockelbosjukan (sidan 7). Carl von Linné hade koll på den lille stickarn men anade kanske inte vad den kunde åstadkomma.

Bina har ett helt annat sug, men de behöver varierad tillgång på blommor för att inte svälta. Det kan vi hjälpa dem med genom att erbjuda olika växter så att det finns blommor hela sommaren. Efter midsommar kan det nämligen vara brist på mat för bina. Läs mer om bra biblommor på sidan 11.

Leif Hammarström är fiskesugen men är mer angelägen att andra kan fiska. Därför har han en liten butik med fiskegrejer i Hofors. Alla ska ha råd att fiska, tycker han och hoppas att det nappar på utrustningarna som han säljer.

Åsa Magnusson sög på en dröm om en egen diversehandel med café. Den drömmen har hon förverkligat i två Scaniabussar från 1966. Bussarna finns i Vinnersjö där Åsa serverar kokkaffe hela sommaren.