Det pratas om …

Badankor ska tävla i Norrsundet på lördag. Foto: Thinkstock
Textstorlek:

… race i Norrsundet. På lördag är det dags för årets familjedag vid arbetarmuseet. Där kan barnen köra race med både ankor och båtar. Dessutom hälsar räddningstjänsten på och visar brandbil.

… borttappad kvinna i svampskogen. I söndags gick en kvinna vilse i Hedesundaskogarna, när hon letade bär och svamp. När hon inte hittat rätt på två timmar ringde hon polisen, som med sirenljudet kunde hjälpa kvinnan att hitta rätt.

… handläggningstider. Polisen har redan varnat för långa handläggningstider för vapentillstånd, och nu kommer de bli ännu längre i Gävleborg. Detta eftersom polisen börjar fördela ut ansökningar från regioner med högt tryck, över resten av landet. Då ska fler asökningar handläggas här. Målet är att vapentillstånd ska handläggas i högst 10 veckor, i hela landet.

… musik. Kommande vecka fylls Gästrikland av sköna toner. Det sjungs allsång, spelas i kyrkorna och inte mindre än tre festivaler är på gång. De flesta ska nog kunna hitta något passande att spisa, i valet mellan Hoforsrocken, Musik i bruksmiljö och Kammarmusikfestivalen i Sandviken.

… Robert Broberg. Den folkkära artisten har avlidit vid 75 års ålder, efter lång tids sjukdom.

… limöbåten. Från den 2 augusti kommer båten ut till Limön i Gävle bara att köra helgturer. Fram till dess kör den tre turer om dagen. Ändringen beror på att båten haft få passagerare i sommar.

… katter som söker sambo. Gästrike katthem söker fler jourhem åt katter, rapporterar Arbetarbladet. Jourhemmet sköter om katten till vardags, men står inte för veterinärkostnader, tills katten adopteras. Men det händer förstås att katterna är så charmiga att jourhemmen blir permanenta.

… anrik sillfest. På lördag firas sillfesten vid Kalvhaga i Ålbo, och festen i sig firar 25-års jubileum. Det är Ålbo byförening som ordnar kalaset där trubaduren Lasse Andersson underhåller.

… Sveriges favoritskådisar. Ett Mikael Persbrandt, två Max von Sydow och tre Peter Stormare. Det är listan på svenskarnas mest omtyckta skådespelare, enligt SF Anytime. På sjätte plats återfinns den högst raknade kvinnliga skådisen, Noomi Rapace. Hon delar placeringen med Per Oscarsson, Ernst-Hugo Järegård och Robert Gustafsson.

… Nya OS-grenar. Organisatörerna bakom Tokyo-OS 2020 föreslår åtta nya sporter som kan komma med i olympiaden. Vad sägs om baseball, bowling, karate, rullskridskor, klättring, squash, surfing eller kung fu?

… Fikru Maru. Hudiksvallsläkaren som sitter fängslad i Etiopien skulle ha fått sitt rättegångsbeslut i veckan. Men det sköts upp igen, utan förklarad anledning. Nu ska svaret komma 30 juli. Att beslutet den här gången bara sköts upp tio dagar ser advokaten Hans Bagnér som ett gott tecken. Fikru Maru misstänks vara inblandad i en muthärva runt landets tullminister.