Hofors ishall har blivit het

Nicole Juferova testar en piruett framför tränaren Vera Pokrovskaja och träningskompisarna på isen i ishallen i Hofors. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

– Vi är ständigt på jakt efter is, säger Anna Wiklund, en av tränarna i Konståkningsklubben Sundbyberg.
Både hockey- och konst­åkningsklubbar runt om i landet har svårt att få tillräckligt mycket istid i sina ishallar. Särskilt svårt är det på sommaren eftersom många ishallar smälter ner isarna då.

I Hofors har man valt att behålla isen i ishallen vid Stålringen i sommar och satsa på att bjuda in klubbar runt om i landet.

Under fyra veckor i början på sommaren hålls ett utvecklingsläger för utvalda talanger.

– Hockeycampen var bestämd och bokad sedan tidigare, men så måste vi bestämma hur vi skulle göra med isen efter campen, säger Rolf Larsson som är verksamhetschef för idrottsanläggningarna i Hofors.

– Antingen smälta ner den eller få fler verksamheter på isen under sommaren.

De valde alltså att ha isen kvar över sommaren och har bjudit in klubbar, både konståkning och hockey, att använda isen för träning.

Personalen har pusslat med -semestrar för att göra det möjligt.

– Det är mycket jobb att hålla igång anläggningarna, konstaterar Rolf.

Det visade sig att det inte var några problem att hyra ut isen till klubbar runt om i Sverige. Det har varit framför allt hockeyträningar fram till mitten av juli.

De senaste två veckorna har isen varit reserverad för konståkare.

Konståkarna från Sundbyberg har varit på plats hela den här veckan. 17 aktiva, plus tränare, föräldrar och syskon har bott i klassrum på Petreskolan och har haft tillgång till sporthall, simhall och ishall.

– Det är svårt att hitta is och vi är så glada att vi hittade Hofors, säger Anna Wiklund.

– Allt är nära och här finns allt vi behöver. Barnen gillar det här eftersom de kan bada i simhallen också.

Hon erkänner dock att det vore skönt med en viloperiod under sommaren för att slippa trixa för att få tillgång till is och bra träning.

– Men vecka 36 är det säsongsstart. Då börjar elitserien och det gäller att man har sina program klara och att man hunnit slipa på detaljerna.

Att träningen måste till under sommaren gör att det blir ganska dyr träning för klubbarna. Ishyran under konståkningsveckorna i Hofors är 600 kronor per timme eller 25 000 för hela veckan.  Till det kommer boende, mat och resa.

– Konståkningen ökar över lag och även hos oss. Vi fick en bra tränare för något år sedan och det har gjort att många söker sig till klubben. Till hösten har vi ett helt gäng som ska tävla i elitserien.

Lägret i Hofors är det fjärde sommarlägret den här sommaren för konståkningstjejerna från Stockholm.

Skillnaden är att den här gången får de ha rinken för sig själva hela dagarna.

– Det är verkligen en lyx att få ha det här utrymmet, säger istränaren Vera Pokrovskaja.

– Det är ofta trångt på isen när vi tränar. På lägren är det ibland flera klubbar som delar på isen.

– Här känns det nästan tomt, säger Wilma Lind som är en av åkarna som ska tävla i elitserien till hösten.

Tre gånger om dagen kan varje deltagare träna på is under lägerveckan och Vera står på isen flera timmar varje dag.

– Som konståkningstränare är man van att klä sig, säger hon och har täckjackan uppdraget till hakan och har både mössa och vantar på sig.

Tjejerna däremot, har tunna träningskläder, trots kylan i ishallen.

– Man åker sig varm, skrattar någon och åker så att det knarrar i isen när piruetterna avlöser varandra.

Hela truppen är indelad i tre grupper och eftersom de har så mycket istid under lägret, kan var och en av dem träna på is tre gånger varje dag. Både i grupp och enskilt.

Men eftersom konståkarna från Sundbyberg har så gott om tid på isen under sin vecka i Hofors delar de med sig till andra.

Bland annat till Sandvikenklubben Brinka som är på plats både torsdag och fredag.

– Och nästa vecka fortsätter vi med hockeyskola igen, säger Rolf Larsson. Då kommer 80-90 deltagare från framför allt lokala klubbar.

– Kommande helger kommer konståkare från bland annat Falun och Borlänge. Sedan kommer klubbar som inte har egen hall, men vill ha isträning. Bland annat Ockelbo.

– Och spelare från Gästrikland som spelar i andra klubbar och som hyr isen för att träna när de är hemma under sommaren.

Den är populär, isen i Hofors.