Lars skapar internationella kontakter med nytt språk

Textstorlek:

Det började med ett intresse för Sveriges historia, som i sin tur ledde till flera privata Islandsresor. I år arrangerar Lars Österbom från Storvik två gruppresor till landet. I juni åkte den lokala Rotaryklubben iväg, och till hösten tar han med sig frimurare från hela Gästrikland.
– Det här är vår lilla orts del i att skapa internationella kontakter, säger Lars Österbom, president för Storvik-Hofors Rotaryklubb.

Lars Österbom har studerat isländska på egen hand i några år.

Intresset för landet och språket väcktes ur ett intresse för historia, både det gamla svenska språket och vikingatiden. För tre år sedan besökte han landet för första gången.

– Huvudorsaken till att jag ville åka dit var att få uppleva språket, men även naturen och kulturen förstås, säger han.

Isländska påminner om den svenska som talades här på 1200-talet, bland annat grammatiskt med långt fler böjningar av ord än i dagens språk. Men islänningarna har bevarat de gamla böjningsformerna och håller också hårt på sitt språk.

De lånar inte gärna in utländska ord, utan översätter dem till isländska. Sammantaget gör detta isländska till ett svårt språk att lära sig.

– Det här är nog det svåraste jag någonsin satt igång med. Språket är inte ordrikt, men böjningsmönstret gör att man inte alltid känner igen orden fast man egentligen kan dem, säger 75-årige Lars som även menar att det möjligen kan vara ett handikapp att vara så pass gammal när man försöker lära sig ett nytt språk.

Sedan 2012 har han rest till Island varje år i sällskap av familjen. Men i år arrangerar han alltså två större gruppresor dit.

I slutet av juni åkte fyra personer från Storvik-Hofors Rotaryklubb iväg till landet.

– Rotary främjar ju både lokala och internationella kontakter, bland annat för ungdomar, och det här alltså en del i vår klubbs utbyte mellan rotaryklubbar i olika länder. Vi gör den här resan för att träffa och lära känna varandra, säger Lars.

Han hade i god tid innan resan tagit kontakt med en Rotaryklubb i Reykjavik och fått veta att de var hjärtligt välkomna.

Så på resans andra dag deltog de i en sammankomst med Rótary Klúbbúr Kópavogs, där Lars höll ett anförande.

På isländska berättade han om den lokala klubben från Sverige och presenterade även deltagarna på resan.

– Det gick bra, tycker jag. Jag fick en bok på isländska av deras president Helgi Sigurðsson, som han tyckte att jag kunde läsa, säger Lars.

Hela sammankomsten hölls på isländska, men Rotarymedlemmen Gunnar Sehlberg från Torsåker hade stort utbyte av det ändå. Det var första gången han besökte landet, och han är mycket nöjd med resan.

– Besöket hos Rotary var en riktig höjdare! De tyckte det var roligt att vi kom, och vi tyckte det var roligt att vara där, säger han.

Sammankomsten avslutades med en gemensam middag, och den isländska klubben har nu fått en inbjudan att komma och besöka Storvik-Hofors Rotaryklubb.

Gunnar hade också sett fram emot att få se den isländska naturen.

På programmet stod bland annat utfärder till Geysir-området och nationalparken Tingvalla (Þingvellir), där islänningarna sägs ha hållit sitt första riksmöte.

I området syns tydligt de sprickor i landskapet som utgör en del av gränsen mellan den eurasiska och den nordamerikanska kontinenten. Även vattenfallet Gullfoss besöktes.

– Det räknas som Europas största vattenfall, och jag blev imponerad av det enorma vattenflödet. Det var också spännande att gå i kontinentalsprickan, säger Gunnar.

Temperaturen under resan höll sig hela tiden kring 10-12 grader.

Men Gunnar tyckte ändå att de hade tur med vädret eftersom de slapp regn.

I oktober organiserar Lars Österbom och Västra Gästriklands Frimurareklubb en liknande resa.

– Syftet är detsamma, alltså att knyta internationella kontakter, säger Lars.

Totalt 23 personer ger sig iväg i höst, både frimurare och några medresenärer. Ett besök hos Frimurarorden på Island ingår, och naturligtvis även rundturer i det fascinerande landskapet.

– Det är alltid spännande att besöka Island, och det kan hända att det blir fler sådana här resor framöver, säger Lars.

Annika Wigö