Fredag med… fynd

Textstorlek:

K

lart man ska göra fynd på auktion, säger Nisse Lindholm som var hemma från Övik för att hålla sommarauktion med brorsan Sven-Olov i veckan. Och det gjordes nog en del fynd där på gården i Hällhammar i Kungsgården. Läs mer på sidan 7.

Fynd vill vi väl göra allihop. Men vad är väl ett fynd? Handlar det bara om det ekonomiska värdet?

Nej, det tror inte jag – även om jag också vill ha valuta för pengarna. Jag tror att det handlar mer om en känsla och jag tror det är det som gör att så många gillar loppisar och auktioner. Man letar efter grejerna som är rätt eller känns speciella just för mig. Till rätt pris för mig och min plånbok. Den pryl jag tycker är ett fynd, kanske du är helt ointresserad av…

Att hitta en flodkräfta i ett vattendrag i Gästrikland måste väl ändå betraktas som ett fynd. Det är svårt men inte alldeles omöjligt. De finns på ett fåtal ställen och är skyddade genom ganska hårda restriktioner för att få en chans attöverleva, bli fler och sprida sig.

Signalkräftorna finns det fler av, men även de kan betraktas som fynd för den som får möjlighet att fiska svenska kräftor till kräftskivan. Läs vad som gäller för kräftbestånden och kräftfisket i Gästrikland på sidorna 12–13.

För den som gillar den sortens kakor farmor och mormor brukade baka, kan buffén på Forsbacka värdshus vara ett fynd. Lördagarnas kakbuffé har blivit en succé och krögaren Johan Palmborg är ständigt på jakt efter recept på dåtidens kaksorter. Titta på lite av hans utbud på sidan 24.

Fyndpris kan det vara på valpen i annonsen. Men se upp! Det blir allt vanligare med insmugglade hundar som bär på sjukdomar som kan sprida sig till både djur och människor. Kolla ordentligt med veterinären innan du gör ditt hundfynd. Läs mer på sidan 8.

Hunden jag har därhemma kändes som ett fynd när vi fick hem honom för elva år sedan. Vi hade längtat efter en ny hund och hittade honom i Kågbo. Han var redan sex månader gammal och jösses så söt han var! Finast i världen, tyckte vi förstås.

Men han hade aldrig varit inomhus och det första han gjorde när han kom hem till oss var att bajsa i köket. Den gången hade han kunnat bli ett riktigt fynd – för någon annan…

                                  Trevlig helg!