Fredag med…huvudet kallt

Textstorlek:

Äntligen fick vi lite sommarvärme och justa badtemperaturer – igen. Jag tycker inte att sommaren har varit så dålig vädermässigt som många säger, men något riktigt badväder har det i alla fall inte varit.
Hoppsan, nu låter jag som en badkruka och det törs jag nog säga att jag inte är. Däremot har badandet blivit lite annorlunda med åren. Numer är det kortare dopp som gäller och inte lika mycket kullerbyttor under vattnet och tävlingar om vem som kan simma eller stå på händerna längst under vatten.

Men kompisen från stan är värre. Hon hade inte doppat sig en enda gång i sommar när vi gick till en brygga i Storsjön för att bada härom dagen. Hon skulle nog inte bada, bara titta på oss andra.
När alla andra låg och plaskade i vattnet kände hon sig tvungen att hoppa i och upptäckte att det inte var så kallt som hon befarat.
Hon var visserligen först upp på bryggan igen, men efter bara några minuter hoppade hon i igen. Och igen. Och igen. Efter ett antal dopp stod hon på badstegen och utbrast:

– Nu får jag väl ge mig. Nu har jag ju badat fem gånger i sommar.
Har man otur kan det bli ett och annat dopp när man paddlar kajak. Det gäller att hålla huvudet kallt och tungan rätt i munnen när man ska balansera sig ner i de smala tävlingskajakerna. Som tur är finns det även stabilare kajaker och massor av fina paddelställen i Gästrikland. Några tips finns på sidorna 12-13.
Är man koloniägare ska man nog också hålla huvudet kallt och inte satsa på för många nya odlingsprojekt samtidigt. Man ska ju hinna njuta också. I Bäckebro koloniområde finns både ivriga odlare och livsnjutare.

Lotta Zetterlund håller huvudet kallt, trots att hon fått en av sina kalvar tagna av en trolig varg. Hon tycker att fler måste dela på ansvaret för problemen med rovdjursangrepp på tamdjur.

Anna Cajsa ”Spelstina” Norman höll nog huvudet kallt när hon spelade lorten ur spelmansgubbarna. I helgen hålls en spelmansstämma i hennes namn på bygdegården i Torsåker.

Trevlig helg!