Prisras hos Gefleortens pressar mjölkbönderna

Det är ingen lösning i sikte för mjölkbönderna och nu sänks betalningen även för mjölkbönderna i Gästrikland. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

Mjölkkrisen hårdnar och mjölkbönderna i Gästrikland närmar sig ett akut läge när även Gefleortens mejeriförening tvingas sänka priserna samtidigt som jordbruksstödet är försenat.

Gefleortens mejeri har varit relativt skyddade från de direkta effekterna av mjölkkrisen och stått emot prissänkningar. Det stora överskottet på mjölk efter att EU slopat mjölkkvoterna, Ryssland stoppat importen och Kina minskat sin efterfrågan har bara indirekt påverkat Gefleortens.

Tills nu.

På tisdag sänker Gefleortens sin betalning med 50 öre.

Förklaringen är att Gefleortens tappat i försäljning under sommaren. Framför allt till butikernas egna märkesvaror.

– Svenska och lokala produkter blir utkonkurrerade av det som är sämre, säger Lotta Zetterlund som är mjölkbonde i Storvik och vice ordförande i Gefleortens mejeriförening.

– Vi har konsumenterna med oss, men det är svårt att göra rätt i butiken eftersom märkningen av livsmedel är så dålig.

Alla mjölkbönder i Gästrikland levererar till Gefleortens mejeriförening. Av föreningens 84 leverantörer finns 27 i Gästrikland. En i Eltebo i Hofors kommun, 17 i Sandvikens kommun varav sju i Österfärnebo, två i Ockelbo och sju i Gävle kommun.

Hittills i år har ingen av Gefleortens slutat. En mjölkproducent i Sandvikens kommun har sedan tidigare planerat att sluta i höst.

Att det nya lägre priset påverkar mjölkproducenterna är uppenbart, men om det kommer att betyda att fler lämnar mjölkproduktionen är oklart.

Till prissänkningen och den allmänt låga betalningen ska läggas att utbetalningarna av miljöersättningarna skjutits fram. I stället för att betalas ut i oktober beräknas ersättningarna betalas ut i april nästa år.

– Har man lån och krediter som förfaller i oktober till december blir det allvarligt. Det kommer inga pengar att lösa lånen med, säger Lotta.

Regeringen lovade statliga kreditgarantier redan innan vårbudgeten i april.

Då menade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att det var cirka 800 mjölkproducenter som gjort stora nyinvesteringar som riskerade att hamna i likviditetskris.

Nu visar det sig att det kan bli betydligt fler.

– Kreditgarantierna är ju också ett lån. Det är ingen lösning, man skjuter bara fram problemet, menar Lotta Zetterlund som konstaterar att arbetet med lösningar går långsamt och under tiden har mjölkbönderna en produktion som kostar pengar.

När inte tillräckligt med pengar rullar in blir det en kedja av händelser som rör fler än mjölkbönderna.

– I värsta fall drar företagen varandra i konkurs. Inte bara bönderna utan även åkerier, entreprenörer, hantverkare och andra lokala företag som jobbar för bönderna drabbas av det här.

I slutet av förra veckan startade LRF namninsamlingen Skriv på för mjölken i ett försök att öka trycket på politikerna.

– På det här sättet får konsumenterna en stark, samlad röst, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson och menar att läget är akut.

– I många andra länder tar nu politikerna krafttag för att säkerställa att mjölkbönderna klarar sig. Det är dags för svenska politiker att göra detsamma, säger hon.