Studenter söker värdfamiljer i Gästrikland

Textstorlek:

​Utbytesorganisationen Youth For Understanding, YFU, efterlyser värdfamiljer för utbytesstudenter i Gästrikland. Förra året fanns flera värdfamiljer i Sandviken och tidigare har studenter bott i Gävle, men nu finns ingen värdfamilj i Gästrikland.

Lagom till skolstarten nu i augusti tar organisationen emot 74 utbytesstudenter i Sverige.

För ett par veckor sedan saknade 24 av dem fortfarande en familj att bo hos under utbytestiden. Nu vill organisationen komma i kontakt med familjer som vill ta emot och lära känna ungdomar från ett annat land.

I år kommer ungdomar från bland annat Frankrike, Thailand, Estland och Ecuador för att tillbringa ett år i Sverige. Ungdomarna kommer hit för att gå en eller två terminer i gymnasieskola, lära sig mer om svensk kultur och det svenska språket.

– Våra tidigare värdfamiljer berättar att det är ett utvecklande år för familjen att vara värdfamilj då man får en inblick i en ny kultur.

Ens eget vardagsliv är allt annat än vanligt för en utbytesstudent, säger Josefine Nilsman på YFU. Hon poängterar att alla typer av familjer, inte bara den traditionella kärnfamiljen, kan vara värdfamilj.

Var och hur man bor, i hus eller lägenhet, på landet eller i stan, spelar också mindre roll. En hel del ungdomar vill dock komma till landsbygden, nära djur och natur.

Det finns inget krav på goda språkkunskaper i engelska. Eleverna är här för att lära sig svenska och kan ofta prata skaplig svenska efter bara någon månad. Det finns heller inga krav på aktiviteter, resor eller nöjen.

YFU matchar ihop studenterna och värdfamiljerna och ser till att ungdomarna får gå en lämplig utbildning på en närliggande gymnasieskola. Värdfamiljen ansvarar för mat och logi.

YFU är en ideell organisation och det utgår ingen ersättning till värdfamiljerna.