Det pratas om…

Ett medborgarförslag föreslår att vattenkraftverket i Strömsbro stängs. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

… kraftverken i Testeboån. Låt Gävleborna få rådighet över Testeboån, tycker fiskevårdaren Berndt Moberg som i ett medborgarförslag föreslår att Gävle kommun undersöker möjligheterna att stänga Strömsbro kraftverk. Då skulle Testeboån kunna bli det vildlaxvatten det är klassat som, menar han.

… markbyte. Länsstyrelsen har bytt mark med Holmen Skog för att kunna bilda Basttjärnsrönningens naturreservat nordväst om Hassela. Området är orörd naturskog där man hittat 37 rödlistade arter.

… solidaritetsdag. På onsdag arrangerar vuxenutbildningen i Ockelbo en solidaritetsdag för att ge stöd till flyktingkatastrofens offer. Insamling och försäljning av bland annat bröd sker på Torget under dagen.

… personalresa. Park och resorts, som äger Furuviksparken, har haft en bra säsong och erbjuder 225 säsongsarbetare på Furuvik att åka till Tivoli i Köpenhamn på studieresa. Den fasta personalen erbjuds att åka till nöjesparker i Florida.

… Lantmäteriet 40 år. Myndigheten uppmärsammar att man funnits i Gävle i 40 år. I måndags hölls flera seminarier där bland andra stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan deltog.

… bygdegården i Österfärnebo. Nästa lördag är det höstfest med dans till Blondy´s orkester i bygdegården.

…brandsäkert hem. Ett 70-tal elever från SFI har den här veckan lärt sig hur man skapar ett brandsäkert hem. Vid ett besök på brandstationen i Gävle har räddningstjänstens instruktörer bland annat visat hur man släcker eld med brandsläckare. Målet är att ge nyanländaorientering i svensk boende kultur, vilket ger goda förutsättningar att bli en ansvarsfull hyresgäst och granne.

… stigande inflation. Enligt SCB steg konsumentpriserna med 0,4 procent i september och det gör att kronans värde förstärks.

… Brunnsvik folkhögskola. Nästa höst öppnar folkhögskolan en filial med 60 utbildningsplatser på tre olika linjer i Gävle.

… årets nybyggare. Landshövding Per Bill har delat ut priset till årets nybyggare i Gävleborg. Radovan Kovacis som driver fastighetsbolaget Kovacic fastigheter fick priset i kategorin pionjär och Remi Arabi el Eter som driver Gefle Renservice fick priset i kategorin nystart.

… lokomobil. Föreningen för Jädraås-Tallås järnväg räddde en lokomobil från skrotdöden vid fabriken i Norrsundet för några år sedan. Men eftersom ångfordonet bara stått magasinerat i gjuteristallet i alla år har det nu skickats iväg till Rubens maskinhistoriska samlingar i Götene.