Det pratas om…

Inga-Lisa skrapade med en åkgräsklippare i sikte. Foto: Svenska spel
Textstorlek:

…Inga-Lisa Käll. I veckan skrapade Hoforsbon triss i Nyhets­morgon i TV4. Lotten som tog henne dit hade hon köpt till sig själv i födelsedagspresent. Vinsten blev 250 000 kronor, som Inga-Lisa tänker använda till att köpa åkgräsklippare.

.. SIK. 1974 blev det stopp för siken i Gavleån. Då byggdes det betongtrösklar där ån i dag passerar konserthuset. Nu har Länsstyrelsen byggt bort hindren och hoppas att det ska kunna rädda det akut hotade sikbeståndet. Att hindren är borta ska också gynna ål och nejonöga.

… Teddan. Den här veckan har Ted Haraldsson, högerhalv i SAIK bandy, skött om Svenska spels instagramsida. Redan dag ett råkade han träna med guldhjälm på.

…Simon Bertilsson. Brynäs stjärnback har spelat färdigt för i år. Hans axel måste opereras på nytt.

… Råmande kor. I helgen som gick råmade korna i Högbo så kraftigt att grannarna blev oroliga för varg. Det visade sig emellertid handla om separering av kor och kalvar, och råmandet var oroliga mammarop.

… obehagligt vargmöte. Tommy Lingblom från Ockelbo fick punka mitt i mörkret i Hällfors i Bollnäs kommun. Plötsligt dök sex vargar upp. Fyra av dem började cirkulera runt bilen. Tommy valde att köra vidare på fälgen, i nästan en mil innan han kunde byta däcket. På senare tid har det syns mycket varg i trakterna kring Ockelbo.

…Blinken. Hofors gamla vägvisarfyr kan vara på väg att resas på nytt, och har blivit föremål för en kulturdebatt. Konstverk, säger vissa. Meningslös nostlagi för att stävja politikerföraktet, säger andra. Ytterligare andra lyfter fram Blinkens återuppståndelse som en symbol för att engagemang faktiskt kan löna sig.

… Färdtjänst till jultomten. Den i Gävle kommun som vill åka vanlig färdtjänst, i taxi, på julafton kan inte boka sin resa före onsdag 10 december. Den som ska åka specialfordon på julafton ska boka resan senast tisdag 16 december.

… Misshandeln av Hagamannen. Nu åtalas de tre unga gästrikekillar som i augusti misshandlade Hagamannen i Övertorneå. Männen är 21, 23 och 24 år gamla och ska ha slagit Hagamannen med en golfklubba. Därför åtalas de för grov misshandel.

…inget mera Tosca. Gävle musikdramatiska teater ställer in de sista tre föreställningarna av operan Tosca. Trots fina recensioner har publiken uteblivit, och det skulle inte vara ekonomiskt försvarbart att fortsättaenligt proucenterna Börje Wallén och Margareta Andersson.

…toaletteknik. Ny forskning visar att vi i västvärlden går på toa helt fel. När vi sitter med höft och knän i 90-graders vinkel är det svårt att tömma tarmen. Vi borde sitta på huk. En hög fotpall framför toastolen kan vara till hjälp.