Elskrotet kan bli miljontals nya mobiler

Textstorlek:

Mängden förbrukade batterier och elprylar som ligger och skräpar i hemmen i Gävleborgs län fortsätter att öka.

Den totala mängden uppgår till 710 ton och det är en ökning med 38 ton sedan förra året, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort.

Med handen på hjärtat kan nog många av oss erkänna att vi har gamla batterier som har blivit liggande i byrålådan och som vi borde ha gjort oss av med för länge sedan. För att inte tala om elprylar som barnens avlagda leksaker, en gammal hårtrimmer eller en batteridriven ljusslinga.

Varje hushåll i Gävleborgs län förvarar i genomsnitt 5,52 kilo förbrukade batterier och elprylar.

Mobiltelefoner, surfplattor, datorer och andra batteridrivna elprylar är produkter som gör våra liv enklare och som många av oss känner att vi inte skulle klara oss utan.

Men för att vi ska kunna fortsätta konsumera i samma utsträckning som idag, måste vi också bli bättre på att återvinna. Annars kommer metallerna att ta slut. Vissa mineraler, till exempel kobolt, är redan på upphällningen. Och när metallerna är slut är de slut för evigt.

Batterier och batteridrivna elprylar är värdefulla natur-resurser. I de förbrukade batterierna och elprylarna i hemmen i Gävleborg finns tillräckligt med koppar för att tillverka nästan 4,3 miljoner nya mobiltelefoner.

För varje batteri eller elpryl du lämnar till återvinning minskar du brytningen av nya metaller och begränsar transporter som är dåliga för miljön.

Det är dessutom bland det effektivaste du kan återvinna. Vissa produkter kan återvinnas till nästan 100 procent och metaller har den goda egenskapen att de kan återvinnas igen och igen.

Återvinning är dessutom väldigt enkelt. Utöver de tio-tusentals insamlingsplatser som tidigare har funnits runt om i landet, tar nu butiker som säljer elektronik emot din gamla produkt enligt en mot en-principen när du köper en ny.

Gör ett elektriskt rens hemma och lämna in batterier och elprylar till en återvinningscentral eller annan insamlingsplats. Det är en liten insats som ger stort resultat.

Micaela Westerberg