”Flisen från Gästrikland värmer snart Stockholm”

Textstorlek:

I december går första provlasset med flis från Gästrikland till Fortums nya kraftvärmeverk i Värtan i Stockholm.
Mellanskog har tecknat bränsleavtal med verket och kommer att leverera flisen med tåg.

För att visa skogsägarna vad som är på gång valde Mellanskog att lägga årets stora skogsdag vid -terminalen i Forsbacka.

Den används redan flitigt för mellanlagring och för dagen fanns 19 000 kubik rundvirke och 39 000 flis upplagt på den -enorma planen.

– Vi visar bränsleterminalen och berätta hur det kommer att gå till när vi ska värma upp Stockholm, säger Per-Olov Jemth.

Han är Mellanskogs virkes-områdeschef i Gästrikland.

– Det nya Värtaverket tar bara emot bränsle som kommer med tåg eller båt. Här lastas flisen på tåg som körs direkt till Värtan.

Från och med i vinter kommer Mellanskog att leverera flis regelbundet till Stockholm från alla sina tre terminaler.

Förutom Mackmyraterminalen kommer det att gå bränsle från Mora och Gnarp.

– Det går fyra och en halv -kubik stjälpt i varje container och två containrar på varje vagn. Hela -setet tar 100 kubik, så det blir många vagnar, säger Anders Krantz som är skogsbränsle-ledare.

Han fick många frågor om flisning och berättar att timret ska vara torrt när det flisas och att det inte får finnas minsta lilla förorening i form av sten eller grus i timret som ska flisas.

Dels för att det riskerar att förstöra flistuggen, dels för att -värmeverken inte tar emot dålig flis.

Ungefär 400 personer deltog i skogsdagen.

Genom en tipsrunds kom de till olika stationer som informerade om säker skog, miljöcertifiering och skogsekonomi. Andra stationer visade dikning, skördare och andra skogsmaskiner.

Tord Andersson, skogsinspektor i Österfärnebo-Årsunda, hade tagit med sig hästen Makt. Tillsammans körde de fram massaved ur skogen.

– Att köra med häst är en -hobby, men det blir inte så -mycket i -skogen, berättar Tord.

Redan idag är Mellanskogs personal tillbaka på terminalen i Forsbacka.

Den här gången har de bjudit in politiker och tjänstemän.

– Både riksdagsmän och kommunpoitiker kommer och vi ska prata om Gästrikland som skogslandskap. Vi kommer att ta upp skogspolitiken, näringspolitik och frågor som ägaderätt och så vidare, säger Per-Olov Jemth.

– Vår ordförande Karin Perers kommer att delta och naturligtvis kommer vi att berätta för dem att det är skogsägarna i Gästrikland som värmer stockholmarna.