Anna driver helst affär på landet

Textstorlek:

KUNGSGÅRDEN Anna Åsberg har flera gånger fått förfrågan om att flytta sin inredningsbutik till Sandviken. Men hon gillar att ha sin butik en bit utanför stan.

Det är torsdagskväll och Anna håller öppet i sin lilla butik Rustik interiör. Kunderna går varv efter varv mellan hyllorna och kikar på prylar. Anna visar olika grejer och småpratar med alla tvärs genom butiken.

– Att jobba i butiken ger sån energi, säger hon engagerat och tipsar en kund om ljusslingor och en annan om nya sätt att göra fint på handfatet i badrummet.

Efter en stund börjar kunderna tipsa och rådgöra med varandra.

– Det ska vara inspirerande att komma hit. Varför ska man annars åka hit från Gävle eller Sandviken?

– På lördagar har vi öppet samtidigt med Berglunds bageri tvärs över vägen. Helhetsupplevelsen gör det värt att åka en bit, fortsätter hon och berättar att de som kommer till butiken ofta kommer från andra orter än Kungsgården.

– Fler och fler vill komma ut och få en upplevelse. Man vill inte bara åka och handla. Man vill komma hemifrån, göra en utflykt, inspireras och få något att prata om och minnas.

Anna driver butiken på hobbybasis och har öppet två dagar i veckan. Till vardags är hon lärare på handelsprogrammet och har i dagarna varit på studiebesök med 50 elever på Gekås i Ullared.

– Ett fenomen som ger lite perspektiv. De började också i en liten lokal och är i dag Sveriges största besöksmål.

För Annas del började företagandet av en slump för ungefär 20 år sedan. Hon och kompisen Lotta bodde i Gästrike Hammarby och träffades för att pyssla och hantverka.

När banken lade ner tog Anna och Lotta över lokalen och öppnade butik. Men efter ett tag tog barn och jobb mycket tid och de stängde affären.

För åtta–nio år sedan ville de göra något ihop igen och hyrde en lokal i Kungsgården. De kom över ett parti krukor som de målade och började sälja i butiken som de kallade Anna & Lottas. Lite senare bestämde de sig för att åka på Formexmässan och köpa in nyheter för att fylla på i butiken.

– Vi hade ingen aning om hur det går till att handla grejer. Där kom vi, två bonnjäntor, med kontanter på fickan och trodde att vi skulle kunna handla lite enstaka prylar, säger Anna och skrattar så att hon nästan kiknar.

– Vi fick lära oss den hårda vägen.

De köpte på sig mer och mer grejer. Först nästan bara vitt och shabby chic, sedan nästan enbart köksgrejor.

– Efter det har vi medvetet jobbat för att nå en bredare målgrupp. Det måste finnas något för alla – oavsett inredningsstil.

För två år sedan bytte de lokal och flyttade in i det gamla postkontoret och ungefär ett år senare klev Lotta ur företaget.

I dag driver Anna butiken på egen hand och efter sommaren har hon bytt namn och logga.

– Jag ville att Ofvansjö fanns med. Jag tycker gamla stavningen är så fin. Men i Gävle har de ingen aning om vad Ovansjö är, det heter ju Kungsgården.

Till slut bestämde hon sig för Rustik Interiör.

– Interiör för att göra det tydligt vad det handlar om, säger hon och blandar numer in lokala inslag i utbudet.

Mycket av Annas fritid ägnas åt butiken, men hon har dessutom engagerat sig i företagslivet i övriga Kungsgården. Tillsammans med Magnus Lindberg, vd för Gefleortens mejeri, och Marianne Berglund från Berglunds bageri har hon startat en företagarförening.

– Det finns 200 företag i Kungsgården. Det är ju helt fantastiskt.

Med stöd av företagarföreningen håller företag och föreningar marknad två gånger om året. På våren i samband med veteranmopedrallyt runt Storsjön och på hösten i samband med allhelgonahelgen.

– Då visar vi upp Kungsgården. Orten är viktig och vi behöver ha bra grejer som gör det värt att svänga av E16 som numer går förbi.