Kommunledning avgår vid årsskiftet

Planerna för Rådhuset avbryts i och med att centrumplanen skrotas. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

GÄVLE Alliansens budgetförslag fick SD:s stöd, och därmed 35 av 65 röster i kommunfullmäktige. Omedelbart efter beslutet meddelade den rödgröna kommunledningen sin avgång.

Jörgen Edsvik (S), Åsa Wiklund Lång (S), Roger Persson (MP) och Gin Akgul Hajo (V) sitter kvar på sina poster till årsskiftet.

Under presskonferensen meddelade Jörgen Edsvik också att det vankas omval.

Men det är inte Gävles invånare som ska välja på nytt, utan kommunfullmäktige. Det ska väljas nya nämnder, nya kommunalråd och nya namn till alla ledande poster.

– Vi är beredda att ta över styret av Gävle kommun. Det har vi varit hela tiden, säger moderaternas gruppledare Måns Montell till SVT Gävleborg.

Inför budgetomröstningen fanns tre budgetförslag – ett rödgrönt, ett från alliansen och ett från SD. När Sverigedemokraterna valde att rösta på Alliansens budget istället för sin egen, fälldes kommunledningens budget.

SD motiverar sitt beslut med att de inte kan acceptera Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets migrationspolitik på riksnivå.

Att alliansens budgetförslag gick igenom innebär bland annat att den sedan länge omtvistade centrumplanen för Gävle skrotas.

Alliansen kan inte heller få igenom budgetar på egen hand, och under debatten förklarade SD att de kommer att rösta ner alla budgetar som medverkar till nuvarande migrationspolitik i Gävle, berättar Gefle Dagblad.

Den kan alltså krävas blocköverskridande samarbeten framöver. Det har partierna i Gävle kommun diskuterat sedan valet 2014, utan att komma överens.