Butiksägare med smak för vinyl

Darren Lovatt samlade på sig så mycket musik att det blev en hel butik. Foto: Anders Eklöf
Textstorlek:

JÄRBO Tonårsnostalgi från 80-talet och psyke­delisk rock är favoriterna. Men Järbos skivexpert lyssnar på det mesta. Allra helst ska det vara på LP-skiva av vinyl, så att det låter ordentligt.

På Yllefabriksvägen i Järbo finns sedan början av förra året en anspråkslös liten skivbutik kallad Re-Musik. Ägare är engelsmannen Darren Lovatt, och butiken har främst fokus på vinylskivor.

Darren Lovatt flyttade från England till Sverige år 1994 eftersom han träffade en svensk tjej, som numera är hans fru. Till vardags jobbar han skift på Sandvik, men två lördagar i månaden har han skivbutiken i Järbo öppen.

Att syssla med försäljning av skivor har länge varit en tanke.

– Intresset för musik har länge funnits i blodet och vinyler har börjat bli poppis igen.

– Så jag tänkte ”varför inte?”, säger Darren med en engelsk brytning.

Varför tror du att vinyl har blivit populärt igen?

– Jag har egentligen alltid tyckt att vinyl låter bättre. Jag tror att marknadsföringen för CD bara var inriktad på att få folk att byta format, vilket så klart gick. Vinyl dog ut alldeles för tidigt.

Till en början skedde all hans försäljning på nätet via sajter som Tradera, Blocket eller Discogs. Skivorna förvarades hemma, inomhus och i ett isolerat sovrum i ett uthus som finns hemma på gården. De båda utrymmena började fyllas upp rejält med LP-skivor, så Darren började leta efter en lokal.

– Jag såg det här och tänkte att det blir perfekt för en liten lokal och butik. Det har växt rejält sedan jag började.

Själv samlar Darren mest på nostalgiska LP-skivor från tiden då han var tonåring på 80-talet, men de flesta format finns i hemmet. Det är främst progressiv rock som gäller med band som Marillion, Iron Maiden och Pink Floyd. Den allra första plattan han ägde var Station to Station med David Bowie, som han fick när han var tio år av sin far.

– Jag kommer fortfarande ihåg den där lilla musikkassetten. Jag hade en sådan där batteridriven bandspelare med högtalare och en liten ratt.

– Du stoppade in fem batterier och sen var den helt död fyra timmar senare. Det var tider det, skrattar Darren.

Har du kvar den?

– Nej, tyvärr. Det hade varit något, suckar Darren.

Även om Darren föredrar musik i fysiska format som vinyl och CD, så ser han inte streamingtjänster och fildelning som någon vidare konkurrent. Han förklarar att de som samlar på musik alltid vill ha skivorna i fysiskt format. Även om de tar plats. Hemma har han runt 1 500 cd-skivor, 400 vinyler och runt 3 000 filmer på dvd och bluray.

– Jag tycker själv om Spotify, men jag skulle aldrig lyssna på det istället för en skiva. Man kan få mycket tips på relaterad musik via dem dock.

– Vissa band hade jag aldrig hittat utan Spotify. Det fungerar att lyssna på i bilen, men aldrig hemma.

Företaget har kommit så långt att försäljningen täcker alla räkningar för butiken och en liten bit över för inköp av nya skivor. Försäljningen sker ungefär 50/50 genom den fysiska butiken och genom internet. Den egentliga tanken var att köra på nätet längre och senare öppna en fysisk butik efter att han byggt upp ett lager med skivor, men när han fick se lokalen kunde han inte motstå den.

– Men jag kan fortfarande inte ta ut någon lön, skrattar Darren.

– Det är precis på gränsen till att det sköter sig själv.

Anders Eklöf