Emaljmärke väcker frågor

Textstorlek:

​”Kan det vara en symbol för något eller är det ett minnesmärke?” Det undrar Björn Karlebrink i Jädraås. Han visar ett emaljerat märke av en vikingabåt som han vill veta mer om.

Björn Karlebrink hade bott i Nacka i hela sitt liv när en kompis föreslog att han skulle flytta upp till trakterna runt Sandviken för några år sedan. Han såg sig omkring, hittade en villa i Jäderfors och bestämde sig för att ge ”landet” en chans.

– Men nu får det vara nog. Jag är på väg tillbaka igen. Här i skogen ser man ju inte en människa om dagarna, skrattar han.

Nu har Björn inte suttit och vänta på att se folk precis. Under åren i Gästrikland har han bekantat sig med de flesta pryl- och bilfantaster i landskapet. Intresset för båtar och bilar har hängt med sedan ungdomsåren och i garaget finns entusiastbilar. Inne i huset finns helt andra samlingar. Bland annat leksaker och mängder av kuriosaprylar.

– Såna här märken har jag egentligen aldrig samlat på, säger han och visar en låda med hundratals metallpins, emaljknappar, minnesmärken och medaljer.

– Men morsan jobbade på Westins Ateljé på Österlånggatan och har gjort tusentals märken genom åren. Alla skulle ju ha ett eget märke på den tiden. Idag ser man sällan märken av den här kvaliteten.

Mamma Vera jobbade hemma ibland och sparade en del av de märken hon gjorde.

– Du vet, ska man göra 5 000 likadana märken och bara lägga på en liten, liten färgklick på varje märke så tar det tid.

– Och inte satt färgklicken precis där den skulle alla gånger heller. Så det blev nog en del spill.

Björn har sålt iväg tusentals knappar och märken som idrottsföreningar, företag och myndigheter beställt en gång i tiden. Nu återstår något hundratal osorterade märken.

Ett av märkena är en cirka tre centimeter stor vikingabåt med segel i blått och guld. På baksidan finns namnen Aina Stenberg Masolle.

– Vore kul att veta vad det är för märke. Masolle har jag läst om på datorn, men varför gjordes märket och till vem, undrar Björn.

MasOlle, som från början hette Erik Helmer Ohlsson, var målare och formgivare från Siljansnäs. Han var född 1884 och gick bort 1969. Tack vare ekonomisk hjälp från Anders Zorn tog han sig från Dalarna till Stockholm och började på Konstakademien 1903.

Han är bland annat känd som porträttmålare, men var även med och formgav den allra första Volvobilen, ÖV4, 1927. Han har dessutom designat Volvoemblemet som påminner om järnmärket som också är symbol för Dalarna.

Men det är mer troligt att det är MasOlles hustru som gjort eller tillägnats märket med vikingabåten.

Aina Stenberg var bildkonstnär från Stockholm och träffade MasOlle under tiden på Konstakademien. De gifte sig 1911och flyttade senare till Siljansnäs.

Aina MasOlle illustrerade bland annat barnböcker, men är lika känd för att ha gjort julkalendrar och vykort.

Hon gick bort 1975, några dagar före sin 90-årsdag.

Nu vill Björn veta mer om märket och vänder sig till Gästriklands Tidnings läsare.

– Nån måste ju veta nåt, ler han.