Kommunalråd om demokratin (2)

Peter Kärnström (S) menar att vi inte får ta demokratin för given. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Är demokratin hotad? GT låter olika kommunalråd ge sin syn på vad demokrati är och hur man förhåller sig till den. Här svarar Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandviken.

Hur definierar du demokrati?

– Att man har rätt att framföra sin åsikt. På valdagen spelar det ingen roll vem man är i samhället – det är en person, en röst. Det handlar också om rättigheter och skyldigheter.

Vilka rättigheter och skyldigheter är det?

– Jag tycker att man har en skyldighet att sätta sig in i de frågor man röstar om. Vi tvingar ingen att göra det, men det är en moralisk skyldighet.

Hur använder du de här definitionerna praktiskt?

– I kommunerna pratar vi mycket om medborgardialog. Vi försöker ta in så många synpunkter som möjligt.

Hur går det till?

– Vi politiker rör oss i samhället, och får varje dag höra vad folk tycker och tänker. Ibland blir vi inbjudna till föreningar. Ibland bjuder vi in till träffar för att samla in synpunkter. I slutändan ska man fatta ett beslut och då vill man ha ett brett underlag.

Varför är demokrati viktigt?

– För folkstyret. Vart fjärde år säger man sin mening genom att rösta. I en diktatur finns inte den möjligheten.

– Vi får inte ta demokratin för given. Vi måste kämpa för den varje dag och komma ihåg att det finns länder där folk sätter livet till för att de vill ha en person, en röst.

Vilka problem stöter demokratin på i Sandviken?

– Jag ser inga direkta problem… De som är mest pessimistiska säger att när 51 är för, så är 49 emot. Som företrädare för majoriteten måste man vara ödmjuk inför det. Men jag har inte kommit på något bättre sätt att styra samhället.

Är demokratin hotad?

– Inte direkt, men jag har sett att folk ifrågasätter den. En del uttalanden om att det kanske vore bra om bara en bestämde. Det kan man tycka är bra, tills man inte håller med och inte kan säga ifrån.

– Men i Sverige har vi ett högt valdeltagande och det legitimerar demokratin.

Kan terrorister hota demokratin?

– Om man attackerar demokratin för att man vill ha något annat än demokrati, är det självklart ett hot.

– Men där det skett terrordåd försöker man upprätthålla reglerna för demokratin så den kan fortsätta… Jag vill inte påstå att vi är hotade, men det finns de som vill hota vår demokrati.

Hur ska hotet avhjälpas?

– Genom att människor, var de än befinner sig, känner att de har en framtid. Med solidaritet kan vi ge hopp till varandra och till den som drabbats. Hopp är det bästa för att motverka terrorism.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:
Kommunalråd om demokratin (1): Ockelbo, Magnus Jonsson (S)