Onsdag med… julbestyr

Textstorlek:

Oj, oj, oj, det är nära nu. Likt en fyraåring vill jag med tindrande ögon och febrig stämma utbrista: äntligen!

Samtidigt känner mitt mer vuxna jag en brännande klump i halsen och undrar: redan? Det är ungefär så det brukar kännas dan före dopparedan. Att jag aldrig lär mig.

Jag önskar att jag var lite mer som Ulla Olsson som plockar fram sina rara tomtar redan till julskyltningen. Sedan njuter hon av julstämningen hela december. På sidan 7 visar hon några tomtar som hängt med i mer än 120 jular.

Mina tomtar får vänta i sina kartonger på vinden tills allt annat julbestyr är avklarat. Det brukar betyda att de åker fram någon gång under natten mot julafton. Kanske finns det en och annan tomte i kartongerna på länsmuseet också. Där har de i alla fall lite annorlunda bestyr inför julen. Hundratals lådor har packats med större precision än när tomtenissarna slår in julklappar. Läs varför på sidorna 10–11.

Jag är glad att jag slipper flyttbestyr mitt i julstöket. Och jag är glad att det mesta stöket trots allt är avklarat inför den stundande helgen.

Men det finns också en del traditionella bestyr som inte alls blivit av i år. Att göra egen lutfisk är en tradition som kom av sig när vi fick problem att hitta soda att luta den torkade långan i. Någon hemgjord senap har det inte heller blivit. För något år sedan fick jag ett hemligt recept av en kompis. Men receptet var så hemligt att jag fick lova att inte berätta för någon och att gömma receptet noga. Gissa om jag gömde det bra…

Några sysslor har jag medvetet sparat in i det sista. Av tradition ska nämligen kvällen före julafton ägnas åt att koka och griljera skinkan, städa köket och såptorka golven samt ta in granen och klä den med farmors gamla kulor.

Jag hoppas att du hunnit med dina julbestyr och att du får just en sån jul du vill ha.

Vi önskar Dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!