Bäst i landet – med hjälp av brorsan

Ludvig och Hjalmar Sundin har kämpat hårt för att bli riktigt skickliga brottare. Hjalmar är Sverigebäst i 29-kilosklassen för knattar. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

OCKELBO 10-årige Hjalmar Sandin från Ockelbo är Sveriges bästa brottare. Det kan han delvis tacka storebrorsan Ludvig för. Båda är framgångsrika brottare i Sandvikens brottarklubb.

Brottning är en stor del av familjen Sandins liv. Pappa Robert började brottas när han gick på lågstadiet på Rabo. Några år senare blev han Ockelbo brottarklubbs bäste brottare tre år i rad och fick behålla klubbens stora vandringspokal. Numer står pokalen bland sonen Ludvigs plaketter, medaljer och pokaler.

Robert tränar och tävlar en del fortfarande och för fem år sedan tog han med sig sina barn till Sandvikens brottarklubb för att introducera dem för sporten. Ludvig och Hjalmar gillade både träningarna och att få tävla, medan Hjalmars tvillingsyster Josefin inte tyckte det var lika roligt som brorsorna.

– Det är ganska tufft med brottning, man får kämpa, säger Hjalmar som kände sig välkommen i klubben och snabbt blev en duktig brottare.

I dag är han bäst i Sverige i Knatte 29 kg-klassen. Strax före jul vann han Glentons mästarmöte i skånska Broby. Till den tävlingen tar en jury ut de tio bästa brottarna i varje klass. Alla möter alla för att mästarnas mästare ska koras. Sandvikens brottarklubb hade sex brottare med i tävlingen och Hjalmar var den som det gick allra bäst för.

– Det var en del tuffa matcher. I en låg jag i brygga men kunde vända.

– I finalen fick jag brottas mot en kompis från Norge. Det var kul att stå på pallen med Lors.

– Jag har aldrig missat en pallplats, säger han lite kaxigt och visar stolt upp mästarpokalen som står trångt i prisskåpet i pojkrummet.

Han har svårt att välja ut en match som han är särskilt nöjd med.

– Jo, det är nog den mot Willmer Guldstrand nu senast på Glentons. När jag fick försvara mig, kunde vända och vinna, säger han.

Ludvig, som fyller 13 år i mars, tävlar i både knatte- och pojkklass.

– Min bästa match gjorde jag mot Oskar Pettersson från Sundsvall. Jag gjorde det bra mot honom eftersom han är en sån bra brottare.

Eftersom Ludvig varit skadad en del av året har han inte gått lika många matcher som Hjalmar. Däremot är han och övriga familjen alltid på plats på Hjalmars matcher.

– Ludvig ställer upp och sporrar och sparrar Hjalmar och ser till att han värmer upp, säger mamma Ulrika.

Lillebrorsan får alltså extra bra träning tack vare storebrorsan. Brottarbrorsorna Sundin tränar tillsammans i klubbens elitgrupp. Minst fyra kvällar i veckan är det träning i klubblokalen på Norrsätraskolan.

– På träningarna brottas alla mot alla. Oavsett ålder och vikt, säger Robert och menar att det ger både träning och självförtroende till de yngre brottarna.

Det behövs när det är dags för tävlingar på helgerna. För Ludvig och Hjalmar blir det ett 20-tal tävlingar på ett år. De tävlar över hela Sverige och har på så sätt fått kompisar i hela landet.

– Och så träffar man en del världsmästare, säger Hjalmar och Ludvig är snabbt framme med mobilen och visar bilder på både världs- och OS-mästare.

– En dag kanske man är där själv, säger knattemästaren med glimten i ögat.