Ett storkok till för alla

Textstorlek:

​Årets första riktigt kalla dag var det terminsstart för soppluncherna på Birgittagården i Kungsgården. ”Numer har vi alltid två soppor. Det hade de inte när de började servera soppa för många år sedan”, säger Marianne Asp, som har kökstjänst varje torsdagsförmiddag.

Annons:

I dag är det vanligt att församlingar har soppluncher för sina medlemmar och för allmänheten en dag i veckan. I Ovansjö var man tidigt ute.

– Det måste ha varit på 60-talet, säger Kerstin Ersson.

– Det var i gamla församlingshemmet och det var nog syster Birgit Öst som började ha soppa för de som var ensamma, säger Marianne Asp.

Numer är soppluncherna öppna för alla och till Birgittagården kommer drygt 60 personer och äter soppa varje torsdag. Varje gång serveras två olika sopor.

– Då passar det fler. En del kan vara känsliga för olika sker. Alla kan inte äta ärtsoppa eller kålsoppa och en del tål inte laktos, konstaterar Rut Söderström som numer är ansvarig för sopprecepten på Birgittagården.

– Ärtsoppa, kålsoppa eller grönsakssoppa finns varje gång och så varvar vi med lite olika soppor.

På en av skåpluckorna i köket sitter recepten på de tio soppor som de går runt på.

Till ärtsoppan läggs fem kilo ärtor i blöt dagen innan och till köttsoppan går det åt sex kilo vitkål, 15–18 köttbuljongtärningar och 12 köttkorvar.

– Från början var recepten för sex portioner så man får gånga på lite grand så att det räcker, säger Rut.

– Recepten har hängt med i många år. Har någon tips på en ny soppa kan vi testa den, säger Kerstin.

En av de senaste sopporna som testades och som nu serveras med jämna mellanrum är en kålrotssoppa.

– Lite ovanlig och väldigt god, säger Marianne.

I receptet ingår 11 gula lökar, 8 kilo kålrötter, 10 liter vatten, 24 köttbuljongtärningar, två liter crème fraiche, persilja, salt och peppar.

Råvarorna till sopporna kommer från Konsumbutiken och matbrödet från Berglunds bageri som ligger tvärs över Ovansjövägen från Birgittagården.

– Visst är det bra att vi kan gynna dem som finns här i Kungsgården, menar Rut som kokat soppa åt församlingen i 15 år.

Kerstin har hållit på i tolv år och Marianne i tio. De jobbar alltid tillsammans och de är på plats redan klockan åtta.

– Alla jobbar ideellt och igår eftermiddag var några andra här och förberedde. Ibland skalar de grönsaker och de bakar alltid kakan som serveras till kaffet, säger Kerstin och berättar att det går åt tre långpannor med mjuk kaka.

Den här dagen kokar de ärtsoppa och broccolisoppa. Rut har recepten i huvudet och smakar sig fram. Hon håller hela tiden ett öga på sopporna som är fördelade i flera kastruller.

– Det är enkelt att koka soppa men det får ju inte brännas vid, säger hon och rör om med en stor slev för att känna att ärtsoppan har rätt tjocklek.

Då och då slevar hon upp lite soppa i en kaffekopp och tar en sked och smakar av.

Marianne skär upp de olika brödsorterna och på Kerstins lott har fallit att skära citronkakan i bitar.

En bit in på förmiddagen får köksgänget sällskap av Hans. Han cyklar på småvägar från Storvik till Kungsgården varje torsdag för att hjälpa till.

– Blir det kallare än så här får jag nog ta mig hit på annat vis.

– Gå kanske, säger han och hjälper till med förberedelserna innan han sätter sig för att ta betalt av gästerna.

– Vem som helst får komma hit och äta soppa. Det är ett bra sätt att träffas och prata en stund, tycker Rut.

– En del har bråttom härifrån. Men de får väldigt gärna sitta kvar och dricka kaffe i lugn och ro.

Annons: