Handskrift blir till bilder

Textstorlek:

​– Det spelar ingen roll vad jag skriver, huvudsaken är att jag får skriva, säger Marie Wirén i Eltebo i Torsåker.

För Marie är att skriva för hand som ett sjätte sinne. Det går liksom av sig själv. Handen flyger fram över pappret och lämnar efter sig kloka och oftast kärleksfulla ord. På någon minut har hon fyllt pappret med bokstäver. Ibland i formen av ett hjärta eller en döskalle, men oftast i ett personligt flöde av stora och små bokstäver.

– Olika bokstäver tar olika stort utrymme. S och G tar alltid mycket plats.

– Just nu tycker jag bäst om att skriva bokstäver som jag får sätta den stora ringen över, som å eller j.

Papper och penna har varit hennes viktigaste verktyg ända sedan barnsben. Bokstävernas form och flöde har alltid fascinerat.

– Pappa sa att han fick skynda sig att läsa tidningen, annars hann jag rita ner den och fyllt i alla bokstäver och så.

Att få ta fram välskrivningsboken i skolan var bland det roligaste hon visste.

– Har jag bara papper och penna kan jag sysselsätta mig. När andra kluddar och ritar skriver jag siffror eller alfabetet på olika sätt.

– Rita kan jag inte alls, bara streckgubbar och gamla tv-apparater med antenn, skrattar Marie och tar den svarta tuschpennan och ritar snabbt som ögat en streckgubbe som dansar.

Allt skrivande har gett henne ett 30-tal handstilar. Klassisk kalligrafi skulle kunna vara en av dem, men trots att hon försökt flera gånger har hon inte tagit sig igenom hela ”kursen”.

– Kalligrafi är för styrt och stramt, sånt gillar inte jag. Jag vill ha ett annat flöde. En annan känsla.

Att hon kan använda sitt skrivande till texttavlor kan hon tacka Facebook för.

– Det sprids en massa citat och ordspråk där. En del fastnar i hjärtat och andra far bara förbi.

När hon hade läst riktigt många av de här citaten skrev hon själv ner några väl valda ord, tog en bild och lade upp den handskrivna strofen.

– Nån hörde av sig och ville ha texten på en tavla och nån annan ville ha en annan text men med min handstil och så var jag igång.

Nu, hundratals texttavlor senare, är det sällan egna ord på Maries tavlor. Kunden får precis de strofer, ordstäv eller namn som den vill ha.

– Du kan välja vilken text du vill, det är ju du som ska ha tavlan på väggen eller ska ge bort den till en person som du känner. Jag bara skriver.

Även om många väljer samma text, vill Marie inte göra två exakt likadana tavlor. Handskriften gör att de blir olika, men Marie ändrar också någon liten detalj, som en böjning på ett ord eller utformning av en bokstav, för att varje tavla ska vara personlig.

Hemma i huset i Eltebo har hon ett arbetsrum där hon samlat på sig olika sorters papper och massor av olika pennor. Hon har provat sig fram bland hundratals olika pennor innan hon hittade sina favoriter. De pennorna ligger rätt i handen, har rätt flöde av tusch och just de uddar Marie gillar.

– Jag gör väl inte riktigt rätt, så pennorna slits rätt snabbt, konstaterar hon.

Numer har hon en egen Facebooksida, Handskrivet med kärlek, för sina texttavlor.

Några enstaka tavlor finns även hos Anna Åsberg på Rustik interiör i Kungsgården och på frisersalonger i Storvik och Torsåker.

Maries förhoppning är att kunna kombinera skrivandet med andra kreativa sysslor i sitt yrkesliv. Hon är även fotograf och vill mixa med flera av sina kreativa ådror.

– Jag har en sån där turbohjärna som ständigt kommer på nya idéer. Jag har väl nån sorts bokstavskombination och det passar väl bra i det här fallet…