Eleverna bjuds på insekter

Textstorlek:

BERGBY ”Ta hela biten i en tugga så att ni får med av allt det goda.” Det säger bagaren Johan Sörberg och bjuder klimat­smart macka dekorerad med kanderade larver.

– Jättegott, utropar Viola Eriksson som är hemkunskapslärare när hon smakar mackan.

Hon samlar in lappar med namnunderskrifter från alla elever innan de får smaka.

– Än så länge klassas inte insekter som livsmedel i EU och därför måste föräldrarna ge sitt tillstånd till att ungdomarna får smaka, säger Maria Sitell från Brödinstitutet.

Bobbo Olsson i 6B står först i kön och nyper åt sig en liten macka som han begrundar noga innan han tar första tuggan.

– Det smakar… som… smörgås… fast… lite… annorlunda, säger han och tuggar.

Plötsligt kväljer tuggan.

– Där kom den… en larv kanske, säger han och rusar för att få ur sig mackan.

Andra som köar smakar noggrant på mackan och ber att få ta en till.

Molly Andrén i 5A håller länge i sin macka. Hon tittar och luktar på den innan hon tar första tuggan.

– De smakar skog. Efteråt smakar det broccoli.

– Larven smakar salt, säger hon och tycker det är konstigt att äta larver eftersom det känns som om hon snor maten av ödlan hon har hemma.

Brödinstitutet är mitt i en kampanj som lyfter bröd som framtidens mat.

– Få vet att bröd är klimatsmart. Mjöl är energisnålt att ta fram och det krävs varken växthus eller långa transporter, säger Maria Sitell och menar att det gör bröd till framtidens mat.

Kampanjen fokuserar på livsmedel vi bör äta mer av. Som rotfrukter, alger, och insekter. Med de ingredienserna har bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson komponerat framtidsmackan.

Bergby centralskola är en av fem skolor i landet där eleverna får chansen att smaka på skapelsen.

– Det är ett surdegsbröd med mjöl av torkade syrsor, förklarar Johan Sörberg för eleverna på mellan- och högstadiet.

– På brödet ligger en kräm av bladspenat och granskott. Sedan ligger en tunn skiva äpple istället för ost och en tunn skiva saltbakad och rökt rödbeta istället för skinka, fortsätter Johan.

Mackan är toppad med harsyra, som växer vilt, och rostad lök tillsammans med mjölbaggslarver som är kanderade och friterade.

– Larverna smakar ungefär som dajm, säger Johan.

Insekterna kommer från Thailand och flera av eleverna hoppar över själva mackan men smakar på de sötsalta larverna.

– Ganska gott, men det känns konstigt, säger en av killarna som vågar smaka.