Gott om aktiviteter på lovet

Isbanor håller öppet så lediga barn att leka av sig på is. Foto: Thinkstock
Textstorlek:

GÄSTRIKLAND Med varm choklad i termosen och en macka i ryggsäcken kan vinterdagarna på sportlovet bli något alldeles extra. Det ordnas nämligen mängder av aktiviteter för lediga barn.

Isbanan i Hedesunda är till exempel öppen för allmänheten klockan 9–14 hela nästa vecka. Samma tider gäller för isbanorna på Brynäsvallen, Nynäshallen, Testebo ishall och Valbo ishall.

Hos Hedesundavävarna kan man på tisdag prova på lera, på onsdag mjuk slöjd och på torsdag bildvävning.

Eftersom Länsmuseet bygger om blir det inte aktiviteter där. Istället åker personalen på sportlovsturné.

Det blir forntidstema med berättelser, sagor och trådslöjd på Ockelbo bibliotek på tisdag, på Sätra bibliotek på onsdag och på Hofors bibliotek på torsdag.

På Rockskolan i Norrsundet kan barn med rockstjärnedrömmar prova på musikerlivet. På tisdag och onsdag kan testa sång och instrument, träffa kompisar och kolla in stället.

I Lingbo drar sportlovet igång vid elljusspårets vindskydd på söndag 28 februari. Idrottsföreningen ordnar bullar till skidande barn och håller härden varm för den som vill grilla egen mat.

Och i Ockelbo börjar lovet redan fredag den 26, med disco för förskolan till sexan på Gotan. Veckans stora aktivitet är vintermarknaden på fredag och lördag.

I Högbo bruk kan man måndag till onsdag kan man åka häst och vagn före lunch och smida nyckelbrickor efter. Smådjuren i Sigrids hage träffas måndag till söndag. Med lite tur har det kommit killingar. På torsdag eftermiddag återinvigs Svartviksstugan, som brann ned i somras men har byggts upp igen.

I Hofors är det sportlovsfiske på Lissjön på tisdag, och pimpling på Storgösken på onsdag. Entré ungdom har olika aktiviteter på Folkets hus i Hofors. Måndag är det spökboll, tisdag pyssel, onsdag tävling med Kaplastavar, torsdag pingisturnering och fredag filmmys. På lördagen ordnas Barnens vasalopp i Hagaparken med ponnyridning, ansiktsmålning, tur med bandvagn och andra aktiviteter.

På kvällarna har fritidsgården Knoppen i Forsbacka öppet på måndag, tisdag, fredag och söndag för årskurs sex och uppåt.

Zebran i Bergby har öppet för mellanstadiet på tisdag kväll och för högstadiet onsdag till fredag.

I Gävle ordnas en väldig massa aktiviteter under veckan. En av de största är på tisdag, när En bra start samlar massor av föreningar i Gavlerinken och låter sportlovsfirarna pröva på allt från cirkus till fäktning till amerikansk fotboll.

Kulturcentrum Sandviken har olika hantverksworkshop. Och så är det nalletema. Barnen skapar nallar som ingen någonsin sett. På torsdag eftermiddag för 10–12 åringar, på fredag förmiddag för 0–5 åringar och på eftermiddagen för 6–9-åringar.