Han ger klockspelet schlagerklang

Textstorlek:

GÄVLE Nedräkningen till festen på Gavlerinken har börjat. Owe Rosén hjälper till med uppladdningen fram till 27 februari. Under hela veckan ska schlagers klinga ut över stan, från klockspelet i rådhusets torn.

Var tredje timme varje dag spelas en låt, och på tävlingsdagen håller Owe livekonsert från Rådhuset klockan tolv.

– Det är härligt att sitta här och spela, när man vet att det hörs över hela stan, säger han och visar hur det gamla klockspelet funkar.

Han tjongar till tre stockar med nävarna. Klangen fyller Gävle.

Owe kallas också för Mannen i tornet. Han har ansvarat för musiken i klockspelet sedan 2003. Han visar vägen uppför Rådhusets många trappor. De är först högtidligt svarta, sedan blankslitna i rött tegel. Sen kommer en ganska ny, snickrat trätrapp som leder upp till bjälkar och isolering på Rådhusvinden.

Här står diverse dörrar. Ett gammalt tornur med ärgade kugghjul och fjädrar. Murade valvbågar från en annan tids rådhus, innan staden brann. Mitt i alltihop finns Owé Rosens krypin, där han kan spela direkt på klockorna eller förbereda melodier för senare bruk.

– På synthen kan jag spela i två oktaver på 24 klockor. Och så kan jag programmera in melodier i digitalboxen. Det får plats 99 stycken och det är 45 inprogrammerade nu.

Den digitala tekniken har använts sedan 2002, men de analoga prylarna finns kvar.

– Tidigare gjorde man melodierna genom att stansa ut hål i långa remsor. Som i ett självspelande piano. Men banden slets ut och år 2000 var allt sönder.

– Klockspelet stod tyst i två år, tills digitalboxen sattes in.

Med förprogrammeringen ser Owe till att klockornas klang rullar ut över Gävle var tredje timme, eller när helst det kan behövas lite klockspel.

Vid stadsvandringar och ådrag spelar Owe ofta live. Han har överraskat ett brudpar med Mendelssohns bröllopsmarsch. Han spelar studentsången för studenterna i juni, och mycket annat. Men nu är det schlagertider.

Intill synthen ligger notblad med Lena Philipssons Kärleken är evig, Nick Borgens We are all the winners, Carolas Mitt i ett äventyr och många fler.

– Jag har varit musiklärare på kulturskolan i många år, så jag har mycket sånt här kvar.

Själv föredrar han schlagers av klassisk modell.

– Diggiloo Diggiley och Dover Calais till exempel. Såna som fastnar direkt.

Han visar vidare uppåt i huset. Den sista trappen är i trä som den förra, men gammal och sned med trånga steg. Den leder till en liten, liten lucka. Innanför står det gamla klockspelet från 1972, som Owe gärna spelar live på under somrarna.

– Det är anslutet till 36 klockor och har tre oktaver, alltså större möjligheter än synthen. Men det blir väldigt kallt att sitta här om vintrarna så då spelar jag hellre nere i värmen.

Senaste gången melodifestivalen kom till Gävle, 2007, var det också schlager i klockorna.

– När jag gick ut på torget för att provlyssna på Främling, passerade ett gäng från högskolan. De började dansa! Då tänkte jag att det här blir nog bra.

Så klättrar han tillbaka ned till synthen för att visa hur det låter, och drar igång Lotta Engbergs Fyra bugg och en coca cola. Klangen må rulla över stan, men precis under klockorna dånar den. Genom de små gluggarna i väggarna syns människor stanna till nere på torget, och lyssna upp mot tornet.

I digitalboxen lurar Främling, Give me your love och Det gör ont, bland mycket annat.

Schlageryran kan börja.

FAKTA Då hörs låtarna
– Under veckan spelar rådhusklockorna schlagers klockan 9, 12, 15, 18 och 21 varje dag.
– Lördagen den februari 27 klockan 12 ger Owe en livekonsert med schlagermelodier från olika årtionden.
– Vill du ha en försmak? På Gästriklands Tidnings instagramsida kan du höra en snutt ur Lotta Engbergs Fyra bugg och en coca cola, inspelad i tornet. På instagram heter vår sida: gastriklands_tidning