Mellofest veckan lång

Johan Hirvi, Daniel Nzinga, Njol Badjie, Nebeyu Baheru och Pa Modou Badjie i bandet Panetoz utmanar fem konkurrenter på Gavlerinken. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
Textstorlek:

GÄVLE Om en vecka kommer Melodifestivalen till Gävle. Fram till dess ska schlageryran fylla stan med aktiviteter, glitter och glamour.

I centrala Gävle spelar Rådhusklockorna melodifestivallåtar när det ordnas schlageraktiviteter i stan. Butiker och gallerior ska fyllas med rosa och glitter. Buss nummer 13, som går mellan centrum och Gavlerinken, skrudar om från Brynäsfärgerna rött, gult och svart till festivaltema.

För de vuxna går det mesta i köpandets tecken. För barnen blir det mängder av kreativa aktiviteter.

På onsdag och torsdag blir det minimellopyssel för barn på stan. Det är tänkt att hållas en trappa upp i Åhlénshuset, där Cervera tidigare hade butik. Där kan man pyssla sin egen lilla schlagerartist av en toarulle. Resultatet kan få tävla i tv. På lördagen kommer nämligen barnprogramledaren Ylva Hällen till Gävle, och hon tar med sig Bolibompadraken.

I Cerveras gamla lokaler kan barnen träffa bekantingarna från Barnkanalen, och överräcka sina toarulledockor klockan 11–14. Dockorna har chansen att vara med i Minimello till hösten. Programmet är upplagt ungefär som melodifestivalen och toadockornas röster sjungs in av artister som Malena Ernman, Helene Sjöholm och Amy Diamond.

Samtidigt, i samma lokal, passar barnprogrammet Supershowen på att leta nya deltagare. I det programmet tävlar sjungande 4–12-åringar mot varandra, men ingen kommer sist. För att delta i uttagningen gäller det att göra en egen tolkning av en swinglåt, punk, dansband eller opera – ensam eller i grupp, gärna i scenkläder.

Barn som vill sjunga på scen, men utan att tävla, kan göra det på Gallerian Nians Ministjärnorna klockan 12–16.

På Gavlerinken blir det show tre gånger om – genrep på fredagen, ett till genrep på lördagen och så själva sändningen på lördag kväll. Den som inte besöker arenan har ytterligare en chans att se artisterna live. På söndagen åker några av dem till Valbo köpcentrum och uppträder.

MELODIFESTIVALEN  De tävlar i Gävle
1. Eclipse – Runaways
2. Dolly Style – Rollercoaster
3. Martin Stenmarck – Du tar mig tillbaks
4. Linda Bengtzing – Killer Girl
5. Frans – If I were sorry
6. Panetoz – Håll om mig hårt