Prinsen på plats när skolan invigdes

Textstorlek:

OCKELBO ”Det pratas väldigt mycket nu om att städerna är de platser man ska vara på. Att globaliseringen och urbaniseringen skapar nav kring snabbväxande städer. Och så är det, men det behöver ju inte betyda att landsbygden blir oviktig.” Prins Daniel invigde Perslundaskolan med ett tal om landsbygdens hjärta och framtid.

Ockelbo gick man ur huse till ombyggda Perslundaskolan invigning på tisdagskvällen. Gamla, nuvarande och blivande elever kollade in klassrum och smakade matsalens spis.

Kvällens stora tilldragelse var förstås hemvändaren prins Daniels tal under invigningsceremonin. Efter tal av kommunalråd, rektorer och elever, samt en eldshow, intog prinsen podiet för att tala om sina minnen från skolan och om skolans betydelse för Ockelbos framtid.

– För alla oss som har vuxit upp här i Ockelbo är Perslundaskolan en gemensam nämnare. Alla har gått här, konstaterade prinsen.

Bland skolminnena fanns kemiläraren Fredrik Wiklund, som inte släppte eleverna på rast förrän de klarat förhör om kemiska formler, och ljudet av basketbollars studsande på skolgården.

– Men framför allt så kommer jag ihåg känslan och lyckan över att vara i ett sammanhang och ha en tillhörighet, i en grupp med goda vänner.

Just gemenskapen återkom prins Daniel till under talet. Det, menar han, är en av de styrkor som kommer att hålla landsbygden levande när städerna blir allt större.

– I takt med att städerna växer kommer fler människor söka alternativ. Söka nya livsstilar och leta efter det som vi, vi som har vuxit upp här, tar för givet.

– Den starka gemenskapen, tilliten, och inte minst att ha naturen in på knuten.

– Här bryr man sig om varandra. Här vill man att det ska gå bra för andra. Fortsätt med det för det är otroligt viktigt.

Prins Daniel lyfte också fram investeringen i skolan som ett signal om Ockelbos framtidstro. Men för att den framtiden ska bli livaktig behövs, enligt prinsen, kraft och driv i gemenskapen. Han menade att starka företagare och engagerade eldsjälar är avgörande för att samhället ska utvecklas.

– Jag hoppas att många elever här ska söka lyckan och testa på att starta ett företag. För vi kommer att behöva fler såna som Erik Lundgren. Han som gjorde skotrar och båtar och sålde dem i hela Norden.

De varma känslorna för hemorten sammanfattade prins Daniel genom att citera Euskefeurats klassiker Det är hit man kommer när man kommer hem, innan han avslutade sitt tal.

– Ockelbo kommer alltid att bo i mig.