Raggarna fixar tjejrock

Johan Alm är ordförande i Los Raggos, den lilla klubben som ordnar stora kalas flera gånger om året. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

JÄRBO Det blir dubbelt svenskt, dubbelt estniskt och en hel massa tjejer på årets Alla hjärtans dag-rock. De vana festfixarna i raggarklubben Los Raggos har länge velat rocka tjejtema på Folkets hus i Järbo.

Första helgen i september. Nyårsafton. Och alla hjärtans dag. Då är rock’n’roll på Folkets hus i Järbo, ordnat av raggarklubben Los Raggos.

– Det är tradition med rockar då. Och så brukar vi vara värdar på midsommar i Vintjärn, och hjälpa till vid andra evenemang, säger ordförande Johan Alm.

Los Raggos startades för 22 år sedan av tre kompisar i Kungsgården. Idag har den omkring 30 medlemmar. Den saktfärdiga tillväxten beror på att medlemmarna vill ha det så. De är ett tight gäng som trivs och jobbar bra tillsammans.

– Nya medlemmar bjuds in av oss. Då får man visa vad man går för i ett par år, och se om man funkar i gruppen. Går det bra kan man bli fullvärdig medlem.

Tanken är att hellre vara få som jobbar hårt, än att vara många och ha svårt att få folk att ställa upp. Det gäller både för arrangemang och i vardagslivet.

– Vi stöttar och hjälper varandra i allt. Fixa med bilen, renovera hemma, åka på resor… Alla ställer upp efter bästa förmåga. Man har sin vanliga familj, och så har man klubben.

Klubben har andelar i Folkets hus i Järbo. Där har de klubbrum och det är där de ordnar sina rockar. När band kallas in och kliver upp på scenen, är alla välkomna att dansa loss. Gästerna kommer från alla möjliga håll.

– De åker från Stockholm, Norrköping, Sundsvall, Ljusdal, Borlänge… Vi brukar ha mellan 380 och 570 på rockarna.

– Alla får plats, men det blir trångt. Trots det har vi aldrig något bråk eller tjafs. Det är kanske för att alla är där av samma anledning. Likasinnade, ler Johan.

De kvinnliga medlemmarna i klubben har velat ha en kväll med tjejer på scen i flera år. När det nu blir av, kommer två band från Sverige och två från Estland.

– Maryann and the Tri Tones från Estland har spelat i Vintjärn tidigare, och alla var jättenöjda. De är tre tjejer och en kille i bandet.

Det andra estniska bandet heter Rockin’ Lady & her Rivertown Boys.

– Dem hittade jag på Youtube, och Uffe som ordnar rockar i Vintjärn tipsade om dem. De är kul, och så tänkte vi att de är också från Estland så de och det andra bandet kan åka hit tillsammans.

Det blir också lokal musik på scen, med Fanny Mae & the Dynamite Believers.

– Hon behöver väl ingen närmare presentation, hon spelar ju så mycket här.

– Och så kommer Holly and the Firestones. Det är en kompis från Hälsingland som flyttade till Stockholm och startade ett band där. De blir förband till de andra.

Samtidigt som alla hjärtans dag-rocken närmar sig, planerar Los Raggos resten av året.

Under sommaren blir det många resor och cruisingar – klubben åkte bland annat med 15 husvagnar till Power big meet i somras. I maj fixar de musikunderhållning till cruisingen i Sandviken.

Och så ska de förstås umgås. Det är det som är själva tjusningen med klubben.

– Vi är likasinnade och gillar samma saker, uppfostrar ungarna att gilla det… Vi samåker överallt, säger alltid till om vi har plats i bilen, grillar och har det bra. Vi är ärliga mot varandra och gör bara saker som vi är överens om.

– Den här gemenskapen är något extra, jag har svårt att tänka mig att den finns någon annan stans.