Samling för stöd till nyanlända

Initiativtagaren Lars Igeland tar en bild av deltagarna i den första träffen i den regionala samlingen för grupper som arbetar med att flyktingar i Gävleborg. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

”Det bubblar av engagemang i många samhällen och organisationer. Men vi träffas ju aldrig.” Så förklarar Lars Igeland initiativet till en regional samling och idéutbyte för grupper som arbetar med flyktingar.

– Det finns en folkrörelse med stark kraft i Sverige just nu. Det märks att många vill engagera sig och göra något för de människor som kommer hit, menar Lars Igeland som är rektor på Färnebo folkhögskola.

Han har även ett stort engagemang i Österfärnebo där han ser att allt fler föreningar och privatpersoner vill vara med och välkomna asylsökande på olika sätt.

– Många organisationer jobbar på med sitt och vi behöver träffas, byta erfarenheter och kanske stötta varandra.

Därför bjöd han in grupper som arbetar med flyktingar till en samling i Färnebo folkhögskolas lokaler i Gävle. Träffen är den första någonsin i sitt slag och ett drygt 30-tal personer deltog. De fick höra Robert Larsson, flyktingsamordnare på Länsstyrelsen, berätta hur många som kommit till Gävleborg och vad som händer nu.

– Han har lärt oss massor idag. Det har blivit ännu tydligare att vi inte klarar oss utan nysvenskarna som kommer. Vilka ska annars rulla oss i rullstolarna när vi blir gamla. Vi behöver arbetskraften, säger Helena Näslund som är aktiv i nätverket Frivillig i Sandviken.

Marina Engberg från projektet Frivillig Gävleborg, som samordnar kommunernas och regionens arbete med flyktingar, berättade hur det arbetas med att skapa kontakter mellan flyktingar, föreningar och frivilliga. Deltagarna fick även lyssna på några asylsökande som varit i Gästrikland ett tag. De berättade om hur de tagits emot och vad de saknade och behövde när de kom.

En av sakerna som kom fram var att de vill ha mer och snabbare information. Framför allt om rättigheter och skyldigheter och vad som förväntas av dem i samhället.

– Det här visar att det behövs mer samarbete och nätverkande mellan civilsamhälle, kommuner och myndigheter, menar Lars Igeland.

Alla som deltog vid samlingen arbetar ideellt för föreningar och organisationer på olika orter i länet. De flesta i Gästrikland. De berättade om sin egen verksamhet och tipsade varandra om hur man kan utveckla aktiviteter.

– Annonsera alla träffar och språkkaféer i evenemangskalendrar så att alla, både nysvenskar och gammelsvenskar hittar dit, tipsar någon.

Andra tipsade om att det behövs neutrala mötesplatser som fungerar för alla, både muslimer och kristna.

– Inventera lokaler. Många föreningslokaler står tomma dagtid. Kan lokalerna användas på flera sätt?

– Matcha lokala föreningar med nysvenskar. Idrottsföreningen behöver kanske nya fotbollsspelare, kören nya sångare och så vidare.

Maud Lindgren från Asylkommittén i Gävleborg gillar initiativet med samlingen. Hon tycker att det behövs ett nätverk som träffas minst ett par gånger om året.

– Vi behöver erfarenhetsutbytet, men vi behöver också veta vad som sker hos andra och vad som sker hos myndigheterna, menar hon.

Det nya nätverket kommer att träffas igen. Troligen redan i vår.

Hur ska man göra om man vill börja engagera sig?

– Gå på ett språkkafé, tipsar Lars Igeland.

– Det finns över hela Gästrikland. Gå dit och lyssna, lär känna folk. Det är inte så svårt.