Vård och fordon ger jobbchans

Många jobb finns i motorbranschen de närmaste åren. Samtidigt väljer allt färre elever Fordon- och transportprogrammet. Foto: Getty Images/Fuse
Textstorlek:

LÄNET Konkurrensen hårdnar om jobben som inte kräver utbildning, och den som vill ha jobb direkt efter gymnasiet bör satsa på ett yrkesprogram.
Det visar Arbetsförmedlingens senaste kartläggning av framtidsyrken i Gävleborg.

Målare, undersköterskor, bussförare, kock, låssmed och lastbilsmekaniker är yrken som ger goda jobbchanser i länet de närmaste åren. I alla fall om man ska tro Arbetsförmedlingen som har tittat på framtidsutsikterna för mer än hundra yrken. Det har de gjort lagom tills alla elever i nian ska vara klara med sitt val till gymnasiet.

På måndag, den 15 februari, är sista dagen att välja gymnasieprogram. För de ungdomar som är osäkra finns en chans att göra ett omval i slutet på april och början på maj.

– Varför inte sätta sig ned tillsammans med sitt tonårsbarn och prata drömmar och intressen, sedan kan man matcha mot yrken och framtidsutsikter, säger Charlotte Humling, arbetsförmedlingschef i Gävle.

– Det allra viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning, att gå alla tre åren. Därför ska man förstås välja en utbildning som man är intresserad av, säger Pernilla Tingvall-Lindström som är analytiker på Arbetsförmedlingen.

– Vill du ha ett jobb direkt efter gymnasiet så kan ett yrkesprogram vara dörren ut i yrkeslivet. Är du intresserad av att plugga vidare efter gymnasiet så finns det flera högskoleförberedande program inom –gymnasieskolan.

Bristen på lärare och vårdpersonal kommer även fortsättningsvis att vara stor. Där krävs oftast högskoleutbildning. Det gäller även för apotekare, civilingenjör, socialsekreterare och psykolog där det också finns goda jobbchanser.

Inom flera hantverksyrken, som golvläggare, plattsättare, målare, installationselektriker och plåtslagare, är det också brist på arbetskraft men där räcker det ofta med enbart gymnasieutbildning.

Motorbranschen går bra just nu och har svårt att rekrytera personal, exempelvis lastvagnstekniker, bilreparatörer och säljare. En anledning till det kan vara att allt färre elever på Fordon- och transportprogrammet.

– Ny fordonsteknik ställer större krav på våra tekniker, så uppdaterad kompetens är verkligen viktigt, säger Birgitta Nygren, HR-chef på Bilmetro AB.

Enligt Motorbranschens egen mätning behöver de rekrytera cirka 5 500 personer den närmas
te treårsperioden. I Gävleborg anställde branschen 35 personer under förra året och en tredjedel av arbetsgivarna behöver anställa just nu.

– Vi ser ett stort behov av att anställa yrkeskunnig personal både på kort och lång sikt, säger Birgitta Nygren.