Årets ridskola travar på

Gotlandsrusset Cryllan får ryttaren Viktor att tjuta av glädje, när han rider runt på stallplanen. Assistenten Inga-Karin stöttar på ena sidan och morsan på den andra, och Maria Berg leder Cryllan. Foto: Ebba Pettersson
Textstorlek:

Ockelbo Breda aktiviteter och ett bra bemötande. Det är Maria Bergs recept för att få fart på en ridskola. Det har gjort Ockelbo ryttarförening till årets ridskola i Gävleborg 2015, och Maria till en mycket omtyckt ridlärare.

Den här soliga eftermiddagen tar Viktor några varv runt ridhuset, på gotlandsrusset Cryllan.

Viktor har flera handikapp och sitter i rullstol, men ett bälte med handtag gör att mamma och assistenten kan hjälpa till med balansen.

Glada små tjut bubblar ur Viktor och rullar ut över hagarna.

– Det är jättebra att rida om man sitter i rullstol, för benen och framför allt för bålstyrkan, berättar Maria Berg.

Hon är sedan tre år verksamhetsansvarig på Ockelbo ryttarförening. Numera innehar hon också andraplatsen som årets- ridlärare i Gävleborg.

– Det var riktigt roligt att få den andraplatsen. Det är eleverna som röstar och det var nog 68 nominerade.

Årets ridlärare var ett av priserna på Ryttargalan som Gävleborgs ridsportförbund anordnade i december. Där utnämndes Ockelbo ryttarförening till Årets ridskola i Gävleborg.

Bakom priset ligger en hel del arbete, med fokus på att ta hand om varandra och bredda verksamheten.

– Vi jobbar med fyra discipliner. Hoppning, dressyr, westernridning och working equitation, som kallas WE, säger Maria.

– I WE rider man över broar, i slalom och sådant. Det är en är en rolig disciplin som inte kräver tävlingshästar. Alla kan vara med.

Föreningen har också utökat sin handikappridning, genom ett samarbete med OP assistans. Företaget köpte in tinkerhästen Simson, som föreningen hade hyrt men inte kunde köpa.

– Vår motprestation är att ordna en halvdag för deras brukare per termin. Då har vi aktiviteter i ridhuset och sedan fika på övervåningen.

Det har också installerats hiss och ramper i ridhuset, för tillgänglighetens skull.

Föreningen har tagit fram en tydlig bemötandepolicy, med regler för hur man tar hand om varandra. Ärlighet, ansvarstagande, respekt och leenden är viktigt.

– Nu har vi en väldigt god stämning här! Vi är en liten förening, så det blir väldigt familjärt.

Det har hänt massor av annat de senaste åren också. Fler barngrupper, fler egna hästar, nya instruktörer med mera.

– Allt det här har gjort att föreningen gick plus förra året, för första gången sedan den startade 2002. Det känns bra nu när jag gör min sista termin. Jag tänker gå i förtidspension.

Arbetet pågår med att hitta någon som kan ta över. Och med mycket annat också – nästa plan är att jobba med integration.

– Vi har pratat med kommunen och Sisu, och jobbar på att ha några dagar där vi bjuder in allmänheten. Med inbjudningar på flera språk, säger Maria.

Det är full fart, alltså. Viktor har ridit klart och mamma förbereder sin häst.

Men Cryllan, hon slappnar av. Med en stor hög mat i boxen.