Eleverna växer med UF

I sitt UF-företag Defend Yourself ser Amanda Frykman från Borgarskolan till att andra tjejer får lära sig självförsvar. Foto: Anders Eklöf
Textstorlek:

Sandviken Den 22 mars går Entreprenörskap På Riktigt av stapeln på Göranssons Arena i Sandviken, vilket är den regionala mässan för Ung Företagsamhet Gävleborg där 216 UF-företag och 700 elever visar upp sina produkter och företag.

Förra veckan var ett flertal elever samlade på Ung Företagsamhets kontor för att få chansen att kvala in som en av de 24 personer som får tävla i kategorin ”årets säljare” på mässan.

Läsåret 2014/2015 var Gävleborg bäst på UF i hela Sverige -enligt Skolverket undersökningar.

Karl Löf är en av projektledarna hos Ung Företagsamhet Gävleborg.

Han tror att det delvis beror på att de har en så pass stark koppling till näringslivet och att de är villiga att satsa på dem.

– Jag tror också att vi framförallt har varit duktiga på kontakten med lärarna på skolorna. Vi kan titta på vad de behöver hjälp med och jobba väldigt nära dem.

– Om man får igång några lärare bildas det till slut en kultur i skolan, berättar Karl.

I början av mars släpper Skolverket de officiella siffrorna för det senaste läsåret.

Om Gävleborg fortfarande är bäst i landet vet inte Karl, men han tror att de utan tvekan kommer vara kvar på toppen.

– Vi kommer vara topp fem alla dagar i veckan, säger Karl.

Amanda Frykman går ekonomiprogrammet på Borgarskolan och är en av de eleverna som -sitter och väntar på att få prata med juryn.

Hennes företag heter Defend Yourself och rör sig om kurser och föreläsningar i självförsvar för tjejer.

– Jag tycker om att hjälpa människor, så det här är väl en bra start. Det här med företag tycker jag är jätteroligt också, säger Amanda.

Både Katarina Zagrodny och Hilma Bergh går ekonomiprogrammet på Voxnadalens Gymnasium i Edsbyn.

De är här för att prata om sina respektive företag.

Katarina har företaget Bandyleken UF, som tillverkat kortlekar med motiv föreställande olika bandylag runtom i Sverige.

– Det här är min grej tror jag. Jag har lyckats sälja väldigt mycket hittills, berättar Katarina.

Hilma har skrivit en bok om sådant man inte lär sig i skolan, med till exempel tips om hur man flyttar hemifrån.

– Det har gått bra för mig på säljevent och jag har fått ett försäljarjobb, så jag har lite erfarenheter, förklarar hon.

Tina Östling går på Polhems-skolan och är en av de som jobbat med företaget Smart Cord UF, som designar och tillverkar mobilsladdshållare.

– Jag utmanar mig själv kan man säga. Jag är själv väldigt rädd att prata inför stora folkmassor, så jag satsar allt jag har på det här, säger Tina.

– Jag känner mig väldigt nervös, men det ska gå bra.

När jag frågar Karl om det dykt upp några extra spännande eller udda UF-företag under det senaste läsåret, berättar han att det oftare är individerna man minns framför produkterna eleverna säljer.

– Man märker den här resan från den blyga personen som sitter längst bak i klassen till att de faktiskt står och säljer som en fullfjädrad säljare på mässan, och tycker att det här är det absolut roligaste som finns.

Han fortsätter att säga att många ungdomar tycker det här med sälj klingar illa, så det är härligt att se att de efter UF tycker det är något roligt som de kanske vill fortsätta med i framtiden.

– Individerna som sticker ut och gör den här personliga resan, är det häftigaste, säger Karl med ett leende.

Anders Eklöf