De får fiber i Sandviken

Nio sträckor på fem orter ska få fiberbredband de närmaste åren. Foto: Thinkstock
Textstorlek:

SANDVIKEN Fyra sträckor från Kungsgården får fiberbredband redan nästa år. Årsunda, Järbo, Stensätra och Storvik står på tur. 
Med fiber vill Sandvikens kommun få fart på landsbygden – men de som bor mer avsides får vänta.

 

26 miljoner kronor, 13 från Tillväxtverket och 13 i medfinansiering från kommunen, gör att Sandviken kan bygga ut fibernätverket de närmaste tre åren.

Fyra sträckor från Kungsgården, mot Hillsta, övre Mom, Norrberg, samt mot Nor via Hällhammar, ska grävas 2016-17.

2017-18 ska det grävas ned -fiber på fem streckor. Det är Järbo – Nordanå, Storvik – Västerberg – Österberg – Övermyra, Stensätra – Sätra – Olsbo. Samt på två sträckor från Årsunda, mot Bobacka och Långängarna.

Exakt vilken väg som kablarna ska dras är inte bestämt.

– Vi får pengar för att gräva mellan punkt A och B. Vägen där emellan bestämmer vi, och det gäller att gräva klokt, säger Lars Flintberg som är bredbandssamordnare på Sandvikens kommun.

– Man ska nå så många som möjligt. Sträckningen blir nog inte helt spikad förrän vi sätter skopan i marken.

Enligt Tillväxtverkets regler prioriteras företag.

– Vi har tittat i register på var vi når flest företagare för pengarna. Vi måste börja någonstans och i Kungsgården kan vi gräva flera sträckor utan att flytta personal och utrustning. Man får tänka till!

Tanken är att pengarna från Tillväxtverket ska användas till en fiberstam, som senare kan förgrenas ut till hushållen.

– Mellan Kungsberget och Botjärn ska det bli så, om vi får pengar från Jordbruksverket. Helst vill vi göra på det viset överallt, om det funkar med regelverken.

Kommunen väntar på besked om tio miljoner kronor från Jordbruksverket, för att kunna gräva till hushåll. För det krävs ytterligare fem miljoner kronor, som ska komma från företag och -anslutningsavgifter.

– Då är vi uppe i 41 miljoner ungefär, och så investerar Sandnet själva. Bredbandsprojektet 2016-2018 kommer att kosta 50 miljoner kronor.

Idag har ungefär 63 procent av Sandvikens hushåll fiberanslutning. Enligt regeringens bredbandsstrategi ska 90 procent ha säker uppkoppling år 2020.

– Med det här projektet ska vi nå 75 procent. Då har vi 25 procent kvar. De finns längre ut på landsbygden, och där kostar det mest att gräva.

Enligt kommunens beräkningar skulle det kosta ungefär 230 miljoner kronor att nå 90 procent av hushållen.

– Janne på Sandnet brukar säga att projektet vi gör nu kostar 50 miljoner, och vi skulle behöva tre såna projekt till för att nå hela kommunen.

Att företag får tillgång till säker internetuppkoppling blir allt -viktigare för att kunna hitta kunder och leverantörer.

För hushållens del har mycket service redan flyttats till internet, allt från busstidtabeller till banker. Och mer ska det bli.

– Kommunen har hemtjänsten som börjar ta fram digitala tjänster. Som att installera en webb-kamera i hemmet så att man kan bo kvar längre. På regionen kan man prata med läkare på distans. Sådana tjänster kräver en fast förbindelse till internet.

– Även trådlöst internet kräver en infrastruktur med fiberkabel till masten.

Bredbandsutveckling pågår i hela länet. I Hofors och Hamrånge har privata bolag gett sig in på marknaden. Något sådant har inte märkts av i Sandviken.

– Jag har inte hör att de varit här, men vi skulle inte ha något emot det. Om vi ska nå 90 -procent gäller det att alla är med och bygger.