Lantbrukselever guidar bland djuren på Ersk-Ols

Textstorlek:

OCKELBO När Sven-Arne Eriksson bestämde sig för att ha öppet hus på sin gård Ersk-Ols i Östby ställde hela familjen upp. Sonen David bjöd dessutom in klasskompisar från naturbruksgymnasiet i Uppsala att hjälpa till att guida besökarna.

Det var första gången det var öppet hus på gården. Sven-Arne hade lagt upp en inbjudan på sin Facebooksida och visste inte vilket gensvar han skulle få.

– Jag hade köpt 400 par skoskydd och de var slut efter ett par timmar, säger han nöjt.

– Vet inte hur många som varit här, men det är betydligt fler än vi trodde.

Så det var tur att sonen David hade bjudit hem tio klasskompisar för att hjälpa till. De går första året på Jällagymnasiet med inriktning på lantbruk.

Nu turades de om att guida besökarna bland stutar, kalvar och ungdjur och berätta om foder, lösdrift och slakt.

– David kan ju den här gården och vi andra har haft praktik på olika gårdar och har hunnit lära oss en del, säger Samuel Karlsson under en rundtur tillsammans med David.

– En del frågar om det mesta och andra vill bara se hur djuren har det, konstaterar David.

De berättar om familjegården som har ekologisk och Kravmärkt köttproduktion. Här finns cirka 100 djur av Herefordblandning.

Djuren går i lösdrift och är uppdelade så att tjurar och stutar går för sig, kor som har eller ska kalva har en egen avdelning och fjolårsdjuren går för sig.

– De äter ganska mycket av olika sorters gräs och hö och sedan lägger de sig och vilar och idisslar, berättar David för en flicka som undrar om djuren äter hela dagarna.

Sven-Arne är nöjd med dagen och planerar nu för nästa öppet hus i samband med kosläppet i början av maj.

– Konsumenterna vill se varifrån köttet kommer. Vi vill visa hur en ekologisk gård ser ut och står för den produktion vi har, säger han.

– Eftersom vi bara ger gräs växer djuren lite långsammare och är två–tre år när de går till slakt.

Numer säljer han nästan allt sitt kött direkt till kunderna. Under öppet husdagen sålde han köttet bitvis, annars är det köttlådor som gäller.

– Djuren går till slakt vartefter beställningslistorna blir fyllda.