Robusta gyllenlacken är årets bubblare i vårkrukan

Gyllenlacken syns ofta i stadsplanteringar, men börjar dyka upp i hemträdgårdarna också. Den finns i flera färger och tål en frostknäpp eller två. Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen
Textstorlek:

​En av de mest populära blommorna den här våren är gyllenlack, en kålväxt som liknar rapsen men finns många olika färger. 

Tillsammans med andra köldtåliga växter syns den ofta i stadsplanteringar. Nu börjar allt fler odla den hemma.

 

Det är Blomsterfrämjandet som på en mässa i Malmö bad besökarna att välja ut en favoritvårblomma i ett urval. Gyllenlacken fick flest röster.

De väldoftande blommorna kan vara blå, lila, purpurfärgade, orange eller gula.

Rikligast är blomningen mellan april och juni, men om man klipper ned växten när man åker på semester, grönskar den igen och kan blomma långt in på hösten.

Att klippa bort överblommade blommor hjälper nya blommor på traven, men det är inte nödvändigt.

Gyllenlacken blommar vidare ändå och håller sig vacker även hos den som helst tar det lugnt i trädgåden.

Det finns flera varianter av gyllenlack, som växer lite olika och blommar vid olika tider. Sorterna i Winter-serien blommar vid lämplig tid för Sverige och är vanligast här.

Gyllenlackens kraftiga växtsätt gör den till en bra stomme i samplanteringar. Den passar bra ihop med lökväxter och med perenner som blommar tidigt.

Det blir en plantering som står pall för kyliga vårnätter när -minusgraderna slår till.

Gyllenlacken kan bli upp till en halvmeter hög. Därför passar den utmärkt med vårklassikern penséer, som är kortare i rocken och kan liva upp färgskalan.

Murgrönan är en snygg matchning, om man vill att det ska hänga grönska över kanten. Men många färgvarationer är det dessutom lätt att variera murgrönan.

Till en blå gyllenlack går -förgätmigej ton i ton, samtidigt som det blir en fin kontrast mellan skir och kraftigare grönska.

Sorten Myomark är lite mer robust variant av förgätmigej, och en hejare på att sprida sig.

Bland nyheterna för årets vårplanteringarna finns en variant av fagertrav, som gör sig fint med gyllenlacken. Sorten kallas Alabaster, har extra stora vita blommor och en lång blomning.

En annan nyhet är strandkrassingen Primavera princess.

Liksom andra strandkrassigar blommar den rikt och väldoftande i vitt, men den har också fler gröna blad som skiftar i gult.

Gyllenlack blir som allra frodigast om den vattnas regelbundet med svag näringslösning.

Den trivs bäst på soliga och skyddade ställen, men klarar att placeras i andra miljöer också.

Gyllenlack som planteras tätt ger bäst resultat. Den, och växterna dem omges med, är lämpliga att sätta i amplar, balkonglådor, entrékrukor och andra kärl.